Uitzoomen voor de beste keuze

Vrijdagochtend 9.00 uur. Een rustige werkdag, eindelijk tijd om je project af te ronden. Maar dan staat je collega aan je bureau met de vraag of je alsjeblíéft kunt bijspringen bij een spoedklus. Wat nu?

Soms is het lastig om de juiste keuzes te maken op het werk. Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Paul Stillman blijkt dat de big picture-methode je op zulke momenten kan helpen. Dat betekent: uitzoomen en het grotere doel proberen te zien. Waar hebben de meeste mensen op lange termijn het meest aan? Als je je collega helpt, help je haar een target te halen en kan zij verder. Maar uitzoomend kun je wellicht stellen dat als je jouw project afmaakt, er wel víjf mensen verder kunnen en er bijvoorbeeld een nieuwe inkomstenbron wordt aangeboord.

‘De meest efficiënte beslissing maximaliseert de héle taart,’ zegt Stillman. ‘Soms moet je daar een wat egoïstische beslissing voor nemen.’ (PvdL)

From ‘me’ to ‘we’: The role of construal level in promoting maximized joint outcomes, Organizational Behavior and Human Decision Processes, 147, 2018
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Eerste hulp bij keuzestress

Blijf je maar twijfelen over je studiekeuze, vakantiebestemming of welke schoenen je wilt kopen?

Bekijk video
Verhaal

Leer je kind omgaan met emoties

Denk je een gezellige middag te gaan hebben met je kind, komt het chagerijnig uit school en blijft d...

Lees verder
Artikel

Eerste hulp voor twijfelaars

Lees verder
Kort

Waarom jongere kinderen betere beslissingen nemen

Lees verder
Artikel

Wéér niks gewonnen

Lees verder
Recensie

Antwoord op wijn- en toiletvragen

Lees verder
Interview

‘Iemand had me moeten troosten’

Lees verder
Artikel

En nu bepaal ík het eens

Lees verder