• Tweederde vindt dat hij prima kan multitasken
  De meeste Nederlanders denken dat ze zo’n drie dingen tegelijkertijd kunnen doen. Eén op de twintig Nederlanders zegt zelfs makkelijk vijf taken te combineren. Terwijl ons brein daar volgens de Amerikaanse multitask-expert David Strayer helemaal niet op is gebouwd!
 • …en dat geldt vooral voor vrouwen
  Maar liefst 79 procent van de vrouwen is ervan overtuigd dat ze goede multitaskers zijn. Van de mannen denkt 54 procent zo over zichzelf. Vrouwen zeggen ook minder vaak dat ze gestrest raken van multitasken.
 • We geloven dat vrouwen betere multitaskers zijn
  De meeste Nederlanders -vooral vrouwen- zijn het eens met de stelling dat vrouwen beter zijn in multitasken dan mannen. Toch is dat een mythe, zegt onderzoeker Niels Taatgen van de Rijksuniversiteit Groningen. Moeten vrouwen taken combineren die helemaal nieuw zijn voor hen, dan presteren ze even goed (of slecht) als mannen.
 • …en dat we van multitasken productiever worden
  Slechts een minderheid van de Nederlanders vermoedt dat hij minder productief wordt van multitasken (23 procent). Terwijl het meestal toch echt tijdverlies veroorzaakt.
 • We eten massaal voor de buis
  Wat voor taken combineren we allemaal? Bijna de helft (46 procent) van de Nederlanders zegt ‘s avonds regelmatig met het bord op schoot voor de buis te zitten. Dat zijn overigens vooral singles en mensen zonder kinderen. Niet zo slim, want wie voor de buis eet, eet ongemerkt een stuk meer.
 • …bellen in de auto
  De auto is een populaire plek om te multitasken. Van de mensen met een rijbewijs zegt 30 procent regelmatig (handsfree) te bellen. En hoewel het niet mag, geeft 9 procent toe er regelmatig te sms’en. Wie tijdens het rijden ook andere dingen doet, maakt meer brokken.
 • …en sms’en op de fiets
  Aangezien we een fietsend volkje zijn, wordt er ook op de fiets lustig op los gemultitaskt: 17 procent belt regelmatig tijdens het fietsen, en 13 procent verstuurt mobiele berichten.
 • Zelfs tijdens een gesprek doen we wat anders
  Bijna één op de tien Nederlanders Facebookt, Hyvet of Twittert regelmatig tijdens een ‘live’ gesprek.

De cijfers in dit stuk zijn gebaseerd op een representatieve steekproef onder 298 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar (148 vrouwen en 150 mannen). Onderzoek: DirectResearch Analyse: Esther Bremer