1. Houd werk en thuisklusjes gescheiden

    Handig, een wasje draaien terwijl je aan een rapport werkt. Maar als je te veel gaat multitasken, is een van de grootste voordelen van thuiswerken – een betere concentratie – verdwenen. Houd je daarom zo veel mogelijk aan vaste werktijden, en laat je niet roepen door piepende vaatwassers of dorstige plantjes. Dat geeft de meeste rust en voldoening, zodat je daarna écht vrij bent.

  2. Laat weten wanneer je bereikbaar bent

    Sta je graag laat op of wil je in de middag een blokje om? Heb je tijd nodig om je kinderen te helpen met hun schoolwerk? Veel werkgevers vinden het prima als je je uren wat meer over de dag uitsmeert, en soms kan het niet anders. Maak wel altijd duidelijke afspraken over je bereikbaarheid. Daarmee voorkom je irritatie als iemand op je had gerekend.

  3. Stop op tijd

    Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen meer gaan werken als ze thuis werken, zegt bedrijfswetenschapper Pascale Peters. Niet dat dat per se verkeerd is, maar pas op dat je niet te hard werkt. Vooral als het soort werk dat je doet geen tastbare producten oplevert, is dat een risico. Ook daarom is het belangrijk je uren bij te houden, dan weet je zeker dat je genoeg hebt gedaan.

  4. Blijf in contact met collega’s

    Minpunt van thuiswerken is natuurlijk dat je niet in de buurt bent van je collega’s. Laat af en toe merken dat je niet alleen nadenkt over je eigen taken, maar ook over het wel en wee van de organisatie als geheel. Check of je iets kunt overnemen van een ander, als die wat te veel op zijn bord heeft. Op kantoor had je misschien allang gezien dat hij of zij wel wat hulp kon gebruiken. Gevoelige kwestie? Handel het niet per mail af, maar bel even.

Meer weten?

  • De betekenis van levensverhalen. Theoretische beschouwingen en toepassingen in onderzoek en praktijk, Ernst Bohlmeijer e.a., (Bohn Stafleu van Loghum, € 39,50).
  • De verhalen die we leven, een nieuw boek van Bohlmeijer over de narratieve psychologie als methode (Boom, € 32,50).