Testosteron bedreigt relatie

Relaties Testosteron zet aan tot competitie en seks, maar voor serieuze relaties is het niet zo bevorderlijk. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt: hoe hoger het testosteronniveau van mannen en vrouwen, hoe ontevredener hun partners én zijzelf zijn over hun relatie. Vooral mannen met een (relatief) testosteronrijke vrouw zijn ontevreden. Testosteron maakt ons dominanter en minder sociaal, […]

Relaties

Testosteron zet aan tot competitie en seks, maar voor serieuze relaties is het niet zo bevorderlijk. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt: hoe hoger het testosteronniveau van mannen en vrouwen, hoe ontevredener hun partners én zijzelf zijn over hun relatie. Vooral mannen met een (relatief) testosteronrijke vrouw zijn ontevreden.

Testosteron maakt ons dominanter en minder sociaal, wat een negatief effect heeft op de liefde, zeggen de onderzoekers. Maar het werkt ook andersom: een liefdevolle relatie leidt tot een lager niveau van het hormoon. Zo bleek uit eerder onderzoek dat het testosteronniveau van mannen daalt tijdens hun huwelijk, stijgt wanneer ze scheiden en weer daalt als ze hertrouwen.

Nee

Dyadic associations between testosterone and relationship quality in couples, Hormones and Behavior, April 2014

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Flirten kun je leren

Leuk hoor, dat online daten. Maar uiteindelijk speelt het echte verleiden zich toch af in het offlin...

Lees verder
Video

Wat als je kind transgender blijkt te zijn?

Wat als je kind transgender blijkt te zijn?

Bekijk video
Kort

Hormonen in de anticonceptiepil – wat is het effect?

Lees verder
Kort

Narcist is testosteronbommetje

Lees verder
Artikel

Testosteron maakt wantrouwiger

Lees verder
Artikel

Leer je kind omgaan met tegenslagen

Lees verder
Column

Spiegelbeest: Hormonaal ongemak

Lees verder
Kort

Testosteron helpt vrouwen spoorzoeken

Lees verder