Testje doen?

Op internet zag ik het plaatje hieronder met de vraag: kun je binnen 1 minuut de C vinden? Ik zag het niet in één keer, dus ik tuurde de rijen systematisch af. Net voordat ik scheel begon te zien zag ik hem. Ik plaatste het op Twitter en Facebook en in no time stroomden er […]

Op internet zag ik het plaatje hieronder met de vraag: kun je binnen 1 minuut de C vinden?

Ik zag het niet in één keer, dus ik tuurde de rijen systematisch af. Net voordat ik scheel begon te zien zag ik hem. Ik plaatste het op Twitter en Facebook en in no time stroomden er reacties binnen in de stijl van: ‘8 seconden!’, ‘Makkie, ik zag het meteen’, ‘3 seconden!!’ ‘Wat zegt dat nu over mij?’

Ik had die C niet zo snel gezien als veel van mijn volgers. Maar wat ík dan wel weer meteen zag, was dit: een stroom hunkerende ego’s. Ach, wat kunnen volwassen mensen toch kleine kindertjes zijn, gulzig verlangend naar bevestiging dat ze knap en bijzonder zijn. Wie weet heeft u het zelf ook gevoeld: ha, ik zag hem meteen, dat is dan zeker wel heel goed van mij, hè? Of misschien zag u hem niet, maar dan dacht u vast: ach, weer zo’n stom testje.
Iedereen wil dolgraag bijzonder zijn. Ieder wissewasje, ieder plaatje en testje op internet wordt gretig aangegrepen: scoor ik goed? Wat had jij? Wat zegt dat over mij? We willen al onze bijzonderheden kennen en koesteren. U hoeft zich er niet voor te schamen, want het betekent allemaal enkel dat u een gewoon mens bent, net als iedereen. Het is een heel begrijpelijk verlangen. Het is het verlangen van ons allemaal.

En dat is dan meteen ook het slechte nieuws: waarschijnlijk bent u niet heel bijzonder. De meeste mensen zijn nu eenmaal gewoon. Alleen al die tomeloze aandacht voor je eigen bijzonderheid is doodnormaal. Zelfs als u die behoefte niet herkent bij uzelf, dan zit u nu vast te denken: ha, ik heb dat niet, ik ben lekker heel anders dan al die mensen met hun egootjes. Als u zo denkt, join the club: dat is namelijk óók een typische ego-gedachte.
Ik merk dat ook weleens als ik een lezing geef. Toen ik bijvoorbeeld een keer uitlegde dat we bepaalde onbewuste processen niet goed bij onszelf kunnen waarnemen, vroeg een deelnemer: ‘Zijn er ook individuele verschillen tussen mensen in hoe goed ze dat kunnen?’ Misschien ben ik een cynicus, maar dan denk ik direct: o jee, weer zo eentje die nu denkt dat ie dat beter kan dan anderen. Terwijl ik juist iets wilde uitleggen over een algemeen menselijk kenmerk dat we allemaal hebben. Er zijn zelfs weleens deelnemers die zeggen: ‘Fascinerend hoor, dat mensen zo in elkaar zitten – maar bij “mij persoonlijk” werkt het anders.’
Eigenlijk heel jammer, want zo mis je de kans om iets over jezelf te leren. Je leert jezelf niet beter kennen als je steeds op zoek bent naar die dingen waarin jij bijzonder, anders, of beter bent. Juist omdat we allemaal zo gewoon zijn, leer je veel meer over jezelf als je ervan uitgaat dat je net zo bent als iedereen.

 

auteur

Roos Vonk

Roos Vonk verwondert zich graag over menselijke eigenaardigheden. In haar column voor Psychologie Magazine schrijft ze over de psychologie van het dagelijks leven. Ze doet dat door persoonlijke ervaringen en observaties te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en onderzoeksresultaten.

» profiel van Roos Vonk

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo stop je met troost-eten

Verzet uw zinnen: dwing uzelf even iets compleet anders te doen, als de behoefte aan troostvoedsel d...
Lees verder
Column

Testje doen?

Op internet zag ik het plaatje hieronder met de vraag: kun je binnen 1 minuut de C vinden? Ik zag he...
Lees verder
Branded content

Beveiligd: Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Lees verder
Branded content

Beveiligd: Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Lees verder
Advies

Ik wil positieve feedback

Klinisch psycholoog en HSP-expert Elke van Hoof en Esther Bergsma, onderzoeker, HSP-coach en schrijv...
Lees verder
Advies

Ik wil positieve feedback

Klinisch psycholoog en HSP-expert Elke van Hoof en Esther Bergsma, onderzoeker, HSP-coach en schrijv...
Lees verder
Interview

9 vrijmoedige vragen aan Hany Abu-Assad

Hij probeert altijd de waarheid te zeggen. Dat heeft hem ruzies gebracht en opdrachten gekost, maar ...
Lees verder
Interview

7 vrijmoedige vragen aan Wilfried de Jong: ‘Ik vind he...

Hij wordt 60, dus er is meer haast en drift om dingen te doen en zichzelf te bewijzen. Die doodsmak ...
Lees verder
Test

Wat is je opvoedstijl?

De Amerikaanse relatietherapeut John Gottman heeft veel onderzoek gedaan naar de invloed van verschi...
Lees verder
Advies

Hoe kan ik meer vanuit mijn gevoel leven?

Lees verder
Interview

Sociaal-psycholoog Agneta Fischer: ‘Ik kan nooit zomaa...

Vanaf het moment dat ze op haar zeventiende als vakantiehulp de extreme emoties van de patiënten in...
Lees verder
Kort

Waarom raken kerstcommercials ons?

We geven het liever niet toe, maar elk jaar is er rond kerst wel weer een commercial die een emotion...
Lees verder