Te jong voor je leeftijd

Antirimpelcrèmes, plastische chirurgie, figuurcorrigend ondergoed: we doen allemaal vreselijk ons best om er zo jong mogelijk uit te zien. Maar dat kan soms negatief uitpakken, zeggen onderzoekers van de University of Kansas. De onderzoekers lieten jongvolwassen proefpersonen – twintigers – verhaaltjes lezen over mensen die jonger proberen te lijken dan ze zijn, en over personen […]

Antirimpelcrèmes, plastische chirurgie, figuurcorrigend ondergoed: we doen allemaal vreselijk ons best om er zo jong mogelijk uit te zien. Maar dat kan soms negatief uitpakken, zeggen onderzoekers van de University of Kansas.

De onderzoekers lieten jongvolwassen proefpersonen – twintigers – verhaaltjes lezen over mensen die jonger proberen te lijken dan ze zijn, en over personen die zich naar hun leeftijd gedragen. De mannen en vrouwen in de verhaaltjes die jonger proberen te lijken, werden door de twintigers negatief beoordeeld: ze werden gezien als bedriegers. Interessant genoeg was dit effect vooral sterk onder twintigers die zich sterk identificeerden met hun eigen leeftijdsgroep, én als de leeftijd van de personen in de verhaaltjes dicht bij hun eigen leeftijd zat. Jong lijkende dertigers werden bovendien negatiever beoordeeld dan vijftigers of zestigers.

Looking young for your age, European journal of social psychology, nog te verschijnen

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Een verrassing is niet altijd een cadeautje

Vertel een kind van drie jaar of jonger een verhaaltje over Piet, die bij zijn oma op bezoek komt en...

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Artikel

Bloempje, bijtje, mensje

Lees verder
Artikel

Vaker naar een huilfilm

Lees verder
Artikel

Wat maakt iemand populair in de klas?

Lees verder
Advies

Faalangst op de tennisbaan

Lees verder
Artikel

Joggen verbeterthet geheugen

Lees verder
Artikel

Het EQ van gerard kemkers ‘Over alles wat ik zeg moet ik eerst nadenken’

Lees verder