Swingende senior

Een dansje met hun man: voor veel vrouwen blijft het een onvervulde wens. Tot beide partners een jaar of zestig zijn. Dan vinden de heren de dansvloer ineens een stuk minder eng. Volgens de Britse dansprofessor Peter Lovatt voelen ze zich op dat moment eindelijk even zeker van hun danskunst als hun vrouw. Het ‘danszelfvertrouwen’ […]

Een dansje met hun man: voor veel vrouwen blijft het een onvervulde wens. Tot beide partners een jaar of zestig zijn. Dan vinden de heren de dansvloer ineens een stuk minder eng. Volgens de Britse dansprofessor Peter Lovatt voelen ze zich op dat moment eindelijk even zeker van hun danskunst als hun vrouw.

Het ‘danszelfvertrouwen’ van meisjes begint hoog, wanneer ze nog met vriendinnetjes danspasjes uitproberen, legt Lovatt uit. Als ze rond hun zestiende hun eerste stappen wagen in de disco, neemt het sterk af, om vervolgens geleidelijk toe te nemen naarmate ze meer ervaring op de dansvloer opdoen.

Jongens starten met een laag danszelfvertrouwen doordat ze zich nauwelijks met dansen bezighouden voordat de disco begint te lonken. Naarmate ze meer ervaring opdoen gaan ook zij zich zekerder voelen, maar ze zijn nog steeds stukken onzekerder dan meisjes.

Rond hun zestigste krijgen vrouwen echter een grote dip in hun danszelfvertrouwen; volgens Lovatt komt dat waarschijnlijk door de menopauze en een dip in hun algemene zelfvertrouwen. Mannen gaan zich door de dip van vrouwen juist zekerder voelen op de dansvloer.

Dance confidence, age and gender, Personality and Individual Differences, april 2011

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Die ene postzegel

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Digitaal opvoeden: 1 dag zonder scherm

Wanneer leg je die smartphone of tablet nou achter slot en grendel? Hoe maak je je kind weerbaar teg...

Lees verder
Artikel

Vakantie: liever kort maar krachtig

Lees verder
Artikel

Danscursus voor mannen

Lees verder
Column

Column: Dansen

Lees verder
Artikel

Krachtpil voor luiaards

Lees verder
Verhaal

Sporten als therapie

Lees verder
Artikel

Een moment van volledige overgave

Lees verder