Suikerpilletje tegen depressie

brein & emoties Als bij een niets vermoedende patiënt een neppil gevuld met suiker ongeveer even goed werkt als een echte pil, spreekt met van het placebo-effect. Dit effect blijkt de afgelopen twintig jaar sterker te zijn geworden. Een vergelijking tussen onderzoeken uit 1981 en 2000, waarbij depressiepatiënten óf placebopillen óf antidepressiva hadden gekregen, toont […]

brein & emoties

Als bij een niets vermoedende patiënt een neppil gevuld met suiker ongeveer even goed werkt als een echte pil, spreekt met van het placebo-effect. Dit effect blijkt de afgelopen twintig jaar sterker te zijn geworden. Een vergelijking tussen onderzoeken uit 1981 en 2000, waarbij depressiepatiënten óf placebopillen óf antidepressiva hadden gekregen, toont aan dat in het jaar 2000 een groter percentage van de patiënten baat had bij de placebo. De verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat behandeling met pillen de laatste jaren veel meer geaccepteerd is in de samenleving, en daarmee ook het geloof in de werking ervan.

Overigens bleek onlangs uit een hersenscan-onderzoek van de universiteit van Toronto dat placebo’s die worden gegeven tegen depressie, ongeveer dezelfde structurele veranderingen aanbrengen in de hersenen als echte antidepressiva. Er is echter wel een belangrijk verschil: antidepressiva beïvloeden ook de dieper gelegen hersendelen, terwijl placebo’s voornamelijk aangrijpen op de buitenste delen van de hersenen, waaronder de prefrontale kwab. De dieper gelegen hersendelen zijn van groot belang bij het voorkomen van terugval, wat misschien verklaart waarom antidepressiva op lange termijn beter werken dan placebo’s.

Washington Post, mei 2002 & National Institute of Mental Health, VS, mei 2002

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Een depressie heeft ook zonnige kanten

'Leven zonder leed is niet mogelijk. Leed is vaak nuttig en dikwijls onvermijdelijk.

Lees verder
Advies

Ik voel me niet meer veilig in mijn huis

Sinds er twee jaar geleden bij me is ingebroken, voel ik me onveilig. Ik woon alleen en schrik nu ...

Lees verder
Interview

6 BN-ers over hun psychische kwetsbaarheid

Lees verder
Artikel

Depressieve baby’s

Lees verder
Artikel

Droom het grijs weg

Lees verder
Recensie

Wat iemand met een depressie nodig heeft

Lees verder
Artikel

In therapie bij een chatbot

Lees verder
Artikel

Creatief met pillen

Lees verder