Strategisch advies voor angsthazen

Wordt de wereld steeds gevaarlijker? Misschien. Maar met een gezonde instelling kunt u onredelijke angsten de baas worden en uw zelfredzaamheid vergroten.

Theo van Gogh wordt vermoord, allochtone jongens treiteren de bewoners uit hun huis in de Amsterdamse Diamantbuurt, een café in Volendam brandt af, dioxines vergiftigen onze melk, een tbs’er op verlof verkracht een meisje, een dronken man slaat een voorbijganger dood: gevaar loert overal en wie regelmatig de krant leest, kan niet heen om de conclusie dat leven een tamelijk riskante bezigheid is. In het spoor van iedere nieuwe ramp ontstaat paniek en klinkt de roep om meer bescherming, meer politie, meer voorschriften en een beter toezicht op het naleven van al die voorschriften. ‘Of het nu om voedsel, technologie of misdaad gaat, we willen er op voorhand zeker van zijn dat er niets mis kan gaan,’ schrijft Gherie ter Steege in Leven is niet ongevaarlijk.

Ter Steege, die jarenlang als innovatiemedewerker van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn werkte aan het thema sociale veiligheid, beschrijft hoe mensen zelf hun gevoel van onveiligheid binnen de perken kunnen houden.

In principe, betoogt Ter Steege, zijn er vier strategieën waarmee we onze angst in bedwang proberen te houden. Je kunt in een hoekje wegkruipen en ’s avonds voor niemand de deur opendoen: de strategie van het vermijden. Je kunt

Log in om verder te lezen.
auteur

Ranne Hovius

» profiel van Ranne Hovius

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Bang voor alles: ben ik een hopeloos geval?

Lees verder
Kort

3 keer het mooie van mantelzorg

Zorgen voor een ziek of oud familielid kan heel zwaar zijn. Maar volgens David Roth, hoogleraar gene...

Lees verder
Advies

Altijd bang dat ik iets niet goed doe

Lees verder
Advies

Helpt EMDR bij pestervaringen?

Lees verder
Advies

Ik durf geen nieuwe relatie aan te gaan

Lees verder
Artikel

Bang voor alles

Lees verder
Artikel

Het nut van werkrituelen

Lees verder
Advies

Hoe vergeef ik mezelf als ik een fout heb gemaakt?

Lees verder