Stadsmus sluit vrede met haar natuur

  • 2608 woorden
  • leestijd is
  • 14 minuten
Te veel mensen, prikkels en lelijkheid: in de stad voelt redacteur Anne Pek zich er vaak door verstikt. Maar tijdens een intens wandelweekend in de Zwitserse Alpen doet ze een verrassende ontdekking over haar plek in het grotere geheel.

Het laatste wat ik van Nederland zie voor ik word opgeslokt door Schiphol: de files langs het spoor en de hoogbouw rond de Zuidas. Een krioelende mierenhoop onder een miezerige herfsthemel. In mijn coupé zit iedereen over mobieltjes gebogen. Boodschap: niet aanwezig. Want het is te veel – te veel mensen, te veel gedoe, te veel lelijkheid.

Zeven uur later sta ik op een berghelling. Uit de grond stijgt een kruidige geur op. Het weitje naast me produceert zacht koebelgetingel en in de verte schittert het eeuwige wit op de top van de Dent Blanche. Ja, denk ik, nadat ik het thuisfront heb ge-sms’t dat ik veilig ben aangekomen en dat het hotel gekmakend lekker naar kaasfondue ruikt; ja, aanwezig. En dan gaat mijn mobieltje uit en de zintuigen nog een slag verder open. Want de Val d’Hérens, een langgerekt dal in het zuidelijke kanton Valais, geldt als een van de mooiste dalen in Zwitserland.

Helaas geldt het ook als gevaarlijk. Op weg naar het hotel passeerden we een bruut op het asfalt neergekwakte hoop rotsblokken. ‘Aardverschuiving,’ zei de chauffeur nonchalant. De natuur is hier duidelijk sterker dan de mens. En de mens schikt zich daar zonder morren

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Pleidooi voor het ommetje

Onze grootouders gingen ’s avonds een blokje om, onze ouders sleepten ons op zondag het bos in. En...

Lees verder
Kort

Uitzoomen voor de beste keuze

Vrijdagochtend 9.00 uur. Een rustige werkdag, eindelijk tijd om je project af te ronden. Maar dan st...

Lees verder
Advies

Kan ik zonder angst alleen blijven wandelen?

Lees verder
Artikel

Bosbaden

Lees verder
Artikel

Lopen maakt je hoofd leeg

Lees verder
Artikel

Waarom we rustig worden tussen de planten

Lees verder
Artikel

Wandelen om je relaties te verbeteren

Lees verder
Artikel

Haal meer uit de natuur

Lees verder