Senioren in de lift

Positieve vooroordelen zijn goed voor ouderen. Dat concludeert Yale-onderzoekster Becca Levy uit een onderzoek onder honderd 61-plussers. Alle senioren deden een computertaak die zogenaamd hun reactiesnelheid testte. Ze waren verdeeld in verschillende groepen. Sommigen moesten eerst iets schrijven over kwieke senioren. Bij anderen flitste het woord ‘senior’ in beeld, gevolgd door positieve kreten als ‘levendig’ […]

Positieve vooroordelen zijn goed voor ouderen. Dat concludeert Yale-onderzoekster Becca Levy uit een onderzoek onder honderd 61-plussers.

Online training

Stop met piekeren

  • Inzicht in je eigen denkgewoontes
  • Extra tips voor nachtelijk piekeren
  • Inclusief stappenplan voor het nemen van beslissingen

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Alle senioren deden een computertaak die zogenaamd hun reactiesnelheid testte. Ze waren verdeeld in verschillende groepen. Sommigen moesten eerst iets schrijven over kwieke senioren. Bij anderen flitste het woord ‘senior’ in beeld, gevolgd door positieve kreten als ‘levendig’ en ‘creatief’. Dit ging te snel voor bewuste waarneming. Weer anderen moesten over neutrale onderwerpen schrijven, of werden onbewust blootgesteld aan woorden die niets met leeftijd van doen hadden.

In de daaropvolgende vier weken kregen de deelnemers een paar keer lijsten met positieve en negatieve eigenschappen voorgeschoteld. In hoeverre vonden ze die van toepassing op ouderen en op henzelf? Ook moesten ze fysieke testjes doen. Daaruit bleek dat degenen die waren blootgesteld aan positieve stereotypes, beter in hun vel zaten. Volgens Levy het bewijs dat positieve stereotypes over ouder worden een opwaartse spiraal in gang zetten: ouderen zien zichzelf meer rooskleurig, waardoor ook hun lijf opleeft.

Improving older individuals’ physical function over time with an implicit-age-stereotype intervention, Psychological Science, 17 oktober 2014

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Anne-Mei The: ‘Voor verzorgenden is lastig te begrijpen wat dementie echt is’

De zorg voor dementerende ouderen krijgt veel te weinig aandacht, vindt onderzoekster en publiciste ...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Interview

Daarom werd ik coach: ‘Het onzekere bestaan als actrice past niet bij me’

Op haar 18de vertrok Dominique Seedorf van het Brabantse Nuenen naar Amsterdam om naar de Toneelscho...

Lees verder
Training

Stop met piekeren

Lees verder
Artikel

Komt wijsheid met de jaren?

Lees verder
Interview

Positiviteitsexpert Barbara Fredrickson over emoties

Lees verder
Artikel

Waarom we allemaal weleens eenzaam zijn

Lees verder
Artikel

Drie weken zonder klagen

Lees verder
Artikel

Vertrouwen, het basisingrediënt van elke hechte relatie

Lees verder