Schone mensen oordelen harder

Zin om u eens lekker superieur te voelen? Geef uw haar een goede wasbeurt, schrob handen en tanden, en vertel uzelf de rest van de dag hoe geweldig schoon u bent. Een Brits-Canadees onderzoeksteam stelde vast dat mensen die met zo’n zelfbeeld de dag in stappen, veel harder oordelen over anderen dan mensen die zich […]

Zin om u eens lekker superieur te voelen? Geef uw haar een goede wasbeurt, schrob handen en tanden, en vertel uzelf de rest van de dag hoe geweldig schoon u bent. Een Brits-Canadees onderzoeksteam stelde vast dat mensen die met zo’n zelfbeeld de dag in stappen, veel harder oordelen over anderen dan mensen die zich ietwat groezelig voelen.

Sterker nog: écht brandschoon zijn is niet eens nodig om je ver boven anderen verheven te voelen. Sommige deelnemers aan het onderzoek kregen de opdracht alleen maar tegen zichzelf te zeggen dat hun haar schoon voelde en hun adem fris was. Ook zij hadden de neiging keihard te oordelen over sociale kwesties die hun werden voorgelegd. Verder gaven ze aan dat ze zichzelf inschatten als moreel zuiverder, intelligenter én aantrekkelijker dan de mensen om hen heen.

A clean self can render harsh moral judgment, Journal of experimental social psychology, september 2010

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ouders en fastfood: wie wint?

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Speeddate-weetjes

Lees verder
Artikel

Waarom val ik op de verkeerde?

Lees verder
Artikel

Gevangen in een relatie

Lees verder
Artikel

Voorzichtig op Facebook

Lees verder
Verhaal

10 dingen die je over vreemdgaan wil weten

Lees verder
Artikel

Jaloers door de pil

Lees verder