Schone mensen oordelen harder

Zin om u eens lekker superieur te voelen? Geef uw haar een goede wasbeurt, schrob handen en tanden, en vertel uzelf de rest van de dag hoe geweldig schoon u bent. Een Brits-Canadees onderzoeksteam stelde vast dat mensen die met zo’n zelfbeeld de dag in stappen, veel harder oordelen over anderen dan mensen die zich […]

Zin om u eens lekker superieur te voelen? Geef uw haar een goede wasbeurt, schrob handen en tanden, en vertel uzelf de rest van de dag hoe geweldig schoon u bent. Een Brits-Canadees onderzoeksteam stelde vast dat mensen die met zo’n zelfbeeld de dag in stappen, veel harder oordelen over anderen dan mensen die zich ietwat groezelig voelen.

Sterker nog: écht brandschoon zijn is niet eens nodig om je ver boven anderen verheven te voelen. Sommige deelnemers aan het onderzoek kregen de opdracht alleen maar tegen zichzelf te zeggen dat hun haar schoon voelde en hun adem fris was. Ook zij hadden de neiging keihard te oordelen over sociale kwesties die hun werden voorgelegd. Verder gaven ze aan dat ze zichzelf inschatten als moreel zuiverder, intelligenter én aantrekkelijker dan de mensen om hen heen.

A clean self can render harsh moral judgment, Journal of experimental social psychology, september 2010

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Objectief

Kunnen mensen hun eigen meningen en belangen opzijzetten als ze ergens onpartijdig en objectief over...

Lees verder
Video

BOSBADEN en hoe je het zelf kunt doen

De natuur ingaan om lichamelijk en geestelijk te helen: in Japan is het heel normaal. Shinrin-yoku h...

Bekijk video
Artikel

Zo krijgt u loonsverhoging

Lees verder
Artikel

Het ene overspel is het andere niet

Lees verder
Artikel

Verboden liefdes

Lees verder
Artikel

Hoe volwassen bent u in de liefde?

Lees verder
Artikel

Zo krijg je meer van collega’s gedaan

Lees verder
Artikel

Zo scoor je met een compliment

Lees verder