Schizofreen door kattenpoep?

In het rijtje van marihuana en LSD mogen nu ook kattenuitwerpselen worden toegevoegd als trigger voor het ontwikkelen van schizofrenie. De link tussen kattenpoep en schizofrenie werd ontdekt door rattenonderzoekers van het Imperial College in Londen. Normaal gesproken blijven ratten ver uit de buurt van katten: die zijn immers gevaarlijk. Maar wanneer de knaagdiertjes geïnfecteerd […]

In het rijtje van marihuana en LSD mogen nu ook kattenuitwerpselen worden toegevoegd als trigger voor het ontwikkelen van schizofrenie.

De link tussen kattenpoep en schizofrenie werd ontdekt door rattenonderzoekers van het Imperial College in Londen. Normaal gesproken blijven ratten ver uit de buurt van katten: die zijn immers gevaarlijk. Maar wanneer de knaagdiertjes geïnfecteerd werden met toxoplasmose, een parasiet die voorkomt in kattenuitwerpselen, voelden ze zich ineens enorm aangetrokken tot hun grote vijand. Geïnteresseerd snuffelden de beestjes aan kattensnuiten, vaak met fatale gevolgen.

Het suïcidale gedrag van de ratjes deed de onderzoekers denken aan het gedrag van schizofrene ratten, dus ze besloten antipsychotica toe te dienen. Dat hielp: al snel liepen de geïnfecteerde dieren weer met een grote boog om poezen heen.

De onderzoekers sluiten niet uit dat toxoplasmose ook bij mensen een rol speelt bij het ontwikkelen van schizo­frenie. Overigens is dit geen reden om uw huisdier de deur te wijzen: zo’n 50 procent van de bevolking draagt de parasiet bij zich zonder het te merken, en deze mensen zijn bij lange na niet allemaal psychotisch.

Proceedings of the Royal Society, januari ’06

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

5 Filmmythen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Artikel

Jim van Os: ‘Er is geen grens tussen gek en normaal’

Lees verder
Artikel

Familie van schizofrenen

Lees verder
Artikel

‘We leefden met twee tijdbommen in huis’

Lees verder
Kort

‘Zou het een psychose zijn?’

Lees verder
Artikel

Nep-hallucinaties voor schizofrenen

Lees verder
Artikel

Zo voelt een psychose dus

Lees verder