Schat, waar denk je aan?

Brein Tijdens een romantisch etentje dwalen uw gedachten af naar het werk, of, erger nog: naar een ander. ‘Waar denk je aan?’ vraagt uw partner. ‘Aan ons eerste afspraakje,’ liegt u. Wellicht komt u daar in de toekomst niet meer mee weg. Onderzoekers van het University College in Londen hebben de gedachtelezer namelijk weer een […]

Brein

Tijdens een romantisch etentje dwalen uw gedachten af naar het werk, of, erger nog: naar een ander. ‘Waar denk je aan?’ vraagt uw partner. ‘Aan ons eerste afspraakje,’ liegt u.

Wellicht komt u daar in de toekomst niet meer mee weg. Onderzoekers van het University College in Londen hebben de gedachtelezer namelijk weer een klein stapje dichterbij gebracht. Ze slaagden erin te bepalen welke van drie recent opgeslagen herinneringen hun proefpersonen zich voor de geest haalden terwijl ze in een hersenscanner lagen. De proefpersonen keken eerst herhaaldelijk naar drie korte filmpjes, waarin steeds een andere vrouw een bepaalde handeling uitvoerde. In een ervan was bijvoorbeeld te zien hoe een vrouw uit een koffiebeker drinkt en de lege beker weggooit. Vervolgens werden de proefpersonen in een hersenscanner geschoven en moesten ze zich een van de filmpjes zo levendig mogelijk voor de geest halen. De onderzoekers konden een duidelijk verband vaststellen tussen het activiteitenpatroon van de hippocampus – een hersengebied dat essentieel is voor het vormen van herinneringen – en het filmpje waaraan de proefpersoon terugdacht. Elke opgeroepen herinnering bleek haar eigen activiteitenpatroon te veroorzaken.

Current Biology, 11 maart 2010

auteur

Reinoud de Jongh

Hoe komt het dat zwangere vrouwen zo vergeetachtig zijn? Waarom winnen kinderen zo vaak als je Memory met ze speelt? Breinexpert Reinoud de Jongh beantwoordt vragen over de ontwikkeling van het brein.

» profiel van Reinoud de Jongh

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘We leefden met twee tijdbommen in huis’

Leven met gekte in de familie, hoe is dat? Reinoud Eleveld heeft een schizofrene vader en broer, en ...

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Artikel

Autistisch trekje kan goed uitpakken

Lees verder
Artikel

Aangepast brein

Lees verder
Artikel

‘Soms ontwaakte ik kilometers verderop’

Lees verder
Interview

Jules Angst: ‘Af en toe gedeprimeerd zijn is heel menselijk’

Lees verder
Artikel

Jaloers door de pil

Lees verder
Artikel

Nee tegen andermans ellende

Lees verder