RSI: doorbreek die vicieuze cirkel

Werk Stijve nek, vastgeroeste schouders: herkenbare klachten voor beeldschermwerkers. De remedie is krachttraining, suggereren Deense onderzoekers. Ze verdeelden vrouwelijke kantoormedewerkers met chronische nek- en schouderklachten over drie groepen. De ene groep deed driemaal per week twintig minuten lang krachtoefeningen voor de nek- en schouderspieren, de andere groep trainde de algehele conditie op een hometrainer, de […]

Werk

Stijve nek, vastgeroeste schouders: herkenbare klachten voor beeldschermwerkers. De remedie is krachttraining, suggereren Deense onderzoekers. Ze verdeelden vrouwelijke kantoormedewerkers met chronische nek- en schouderklachten over drie groepen. De ene groep deed driemaal per week twintig minuten lang krachtoefeningen voor de nek- en schouderspieren, de andere groep trainde de algehele conditie op een hometrainer, de laatste trainde helemaal niet. Na tien weken vertoonde alleen de krachtgroep verbetering; niet alleen was de spierkracht toegenomen, ook waren de pijnklachten gehalveerd. Volgens de onderzoekers doorbreekt krachttraining de vicieuze cirkel waarin veel mensen met nek- en schouderklachten belanden; uit vrees voor pijn vermijden ze beweging, met als gevolg slappere spieren en daardoor een verhoogde pijngevoeligheid.

Journal of Applied Physiology, november 2009

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ziek luchtje

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

‘Mijn man houdt me voor een dubbelgangster’

Lees verder
Kort

Stel je vraag voor de online workshop ‘Denk je slank’

Lees verder
Artikel

Denkende darmen

Lees verder
Artikel

Luister naar je lichaam

Lees verder
Artikel

Pas als dat been eraf is, voel ik me compleet

Lees verder
Artikel

Poolbrein is dikker

Lees verder