Rokersbrein

Om te weten of de stoppoging van een roker kans van slagen heeft, kun je beter zijn brein scannen dan hem vragen naar zijn eigen inschatting. Amerikaanse onderzoekers stelden rokers met stopplannen bloot aan verschillende anti-rookreclames. Na elk filmpje gaven de proefpersonen aan in hoeverre de reclame hun het gevoel gaf dat ze konden stoppen […]

Om te weten of de stoppoging van een roker kans van slagen heeft, kun je beter zijn brein scannen dan hem vragen naar zijn eigen inschatting. Amerikaanse onderzoekers stelden rokers met stopplannen bloot aan verschillende anti-rookreclames. Na elk filmpje gaven de proefpersonen aan in hoeverre de reclame hun het gevoel gaf dat ze konden stoppen en hun vastberadenheid had versterkt. Daarnaast werd telkens de hersenactiviteit in hun mediale prefrontale cortex gescand, een hersengebied waarvan bekend is dat het een rol speelt bij gedragsverandering.

Wat bleek? Aan de hand van hoe de rokers naar ?eigen zeggen reageerden op de spotjes, viel enigszins te voorspellen hoeveel ze een maand later nog rookten. Een betere voorspeller was de activiteit in hun prefrontale cortex. Hoe drukker dat gebied zich maakte tijdens het filmpje, hoe minder ze een maand later nog rookten.

Volgens de onderzoekers kan het rokersbrein een goed hulpmiddel zijn bij de keuze van voorlichtingsmateriaal. De breinscan verraadt welke aanpak uiteindelijk het effectiefst zal zijn.

Neural activity during health messaging predicts reductions in smoking above and beyond self-report, Health Psychology, nog te verschijnen

auteur

Reinoud de Jongh

Hoe komt het dat zwangere vrouwen zo vergeetachtig zijn? Waarom winnen kinderen zo vaak als je Memory met ze speelt? Breinexpert Reinoud de Jongh beantwoordt vragen over de ontwikkeling van het brein.

» profiel van Reinoud de Jongh

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ha, ik heb een lichaam

Redacteur Marloes Zevenhuizen wordt zich weer bewust van haar lijf

Lees verder
Artikel

Zo help je een hooggevoelig kind

Volledig van slag door het geluid van de stofzuiger, de stukjes in de pindakaas of een kriebelend la...

Lees verder
Video

Eerste hulp bij onzekerheid over je uiterlijk

Lees verder
Artikel

Zes extreme afvallers over hun nieuwe lichaam

Lees verder
Artikel

Een zachte spiegel voor je dochter

Lees verder
Artikel

Pas als dat been eraf is, voel ik me compleet

Lees verder
Artikel

Handhygiëne beschermt uw patiënten tegen ziektes

Lees verder
Artikel

Kater adé

Lees verder