Rokersbrein

Om te weten of de stoppoging van een roker kans van slagen heeft, kun je beter zijn brein scannen dan hem vragen naar zijn eigen inschatting. Amerikaanse onderzoekers stelden rokers met stopplannen bloot aan verschillende anti-rookreclames. Na elk filmpje gaven de proefpersonen aan in hoeverre de reclame hun het gevoel gaf dat ze konden stoppen […]

Om te weten of de stoppoging van een roker kans van slagen heeft, kun je beter zijn brein scannen dan hem vragen naar zijn eigen inschatting. Amerikaanse onderzoekers stelden rokers met stopplannen bloot aan verschillende anti-rookreclames. Na elk filmpje gaven de proefpersonen aan in hoeverre de reclame hun het gevoel gaf dat ze konden stoppen en hun vastberadenheid had versterkt. Daarnaast werd telkens de hersenactiviteit in hun mediale prefrontale cortex gescand, een hersengebied waarvan bekend is dat het een rol speelt bij gedragsverandering.

Wat bleek? Aan de hand van hoe de rokers naar ?eigen zeggen reageerden op de spotjes, viel enigszins te voorspellen hoeveel ze een maand later nog rookten. Een betere voorspeller was de activiteit in hun prefrontale cortex. Hoe drukker dat gebied zich maakte tijdens het filmpje, hoe minder ze een maand later nog rookten.

Volgens de onderzoekers kan het rokersbrein een goed hulpmiddel zijn bij de keuze van voorlichtingsmateriaal. De breinscan verraadt welke aanpak uiteindelijk het effectiefst zal zijn.

Neural activity during health messaging predicts reductions in smoking above and beyond self-report, Health Psychology, nog te verschijnen

auteur

Reinoud de Jongh

Hoe komt het dat zwangere vrouwen zo vergeetachtig zijn? Waarom winnen kinderen zo vaak als je Memory met ze speelt? Breinexpert Reinoud de Jongh beantwoordt vragen over de ontwikkeling van het brein.

» profiel van Reinoud de Jongh

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Bang voor de boor

Lees verder
Test

Krijgt je kind te veel schermtijd?

Lees verder
Artikel

Je bent er nog, wat zeur je dan?

Lees verder
Artikel

Appel, peer, banaan

Lees verder
Artikel

Moe na kanker

Lees verder
Artikel

Naar bed in het lab

Lees verder
Artikel

Roken is slecht voor je psyche

Lees verder
Artikel

Nachtbrakers zijn slimmer

Lees verder