Robert Sternberg: succesvolle intelligentie is meer dan een hoog IQ

Een hoog IQ lijkt een garantie voor succes. De Amerikaanse IQ-expert Robert J. Sternberg denkt daar heel anders over. Succesvolle intelligentie is meer dan goed zijn in rekenen en taal.

Robert Sternberg, hoogleraar psychologie aan de Yale University, vindt zichzelf een bofkont. Hij heeft allerlei onderscheidingen gekregen, meer dan achthonderd publicaties op zijn naam staan en heeft ongeveer tien miljoen dollar aan subsidies ontvangen voor zijn onderzoeksactiviteiten. Hij is lid van de American Academy of Arts and Science en staat vermeld in Who’s Who in America. Hij is met een geweldige vrouw getrouwd en heeft twee heerlijke kinderen.

TEST
Doe de test »

Ben je succesvol intelligent?

Alles tiptop in orde in het leven van die Sternberg, zou je denken. Toch leek het er voor hem heel wat slechter uit te gaan zien toen hij klein was. Het klinkt misschien vreemd, maar de man die nu in één adem wordt genoemd met illustere iq-psychologen als Alfred Binet, Charles Spearman, David Wechsler, Louis Thurstone en Howard Gardner, kon als kind niet meekomen in de klas. Van de iq-tests die hij kreeg voorgeschoteld, bakte hij helemaal niks.

Aan deze vernederende ervaringen heeft hij achteraf gezien zijn carrière te danken. ‘Ik kwam er op de basisschool al achter’, aldus Sternberg, ‘dat, als ik al zou slagen in het leven, dit niet kwam door mijn iq. En korte tijd later kwam ik er bovendien achter dat het behalen van lage scores op

Log in om verder te lezen.

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Profielen van hoogbegaafde leerlingen

In dit overzicht ziet u wat kenmerkend is voor het gedrag van hoogbegaafde leerlingen, hoe je de pro...

Lees verder
Verhaal

Man & HSP

Mannen zijn net zo vaak hoogsensitief als vrouwen – maar laten dat meestal niet merken. Op het wer...

Lees verder
Recensie

Intelligent met slecht rapport

Lees verder
Artikel

Wat heeft een hoogbegaafd kind nodig op school?

Lees verder
Interview

Wiskundige Ionica Smeets ‘Ik ontdekte dat ik geen genie ben’

Lees verder
Kort

Te slim voor de werkvloer

Lees verder
Artikel

Hoogbegaafd kind heeft veel te leren

Lees verder
Artikel

Tijd dat mijn zoon leert leren

Lees verder