RELATIES Verliefd, verloofd, gescheiden

Een tweede huwelijk duurt korter dan het eerste. Mensen leren niet zoveel van hun fouten en kijken niet goed naar zichzelf. Maar als ze zich bewust zijn van hun minder prettige eigenschappen, zijn ze beter in staat compromissen te sluiten, te geven en te nemen, en hun relatie te bestendigen. Opbreken of repareren?

‘Toen ik voor de derde keer in het huwelijksbootje staptje, verklaarde iedereen me voor gek. Maar voor mij was het alsof ik voor de eerste keer trouwde’, zegt acteur Peter Faber in het boek Het leven is de speelbal van de tijd. Portretten van opmerkelijke vijftigers. Na een leven vol opeenvolgende relaties – ‘ik ben kampioen weglopen’ – zegt hij op zijn 55e: ‘Iedere relatie voegt een meerwaarde toe aan je leven. Voor het eerst leer ik nu van een relatie.’ Hij leerde zijn grenzen te bepalen, hij durft meer emoties te tonen en heeft meer rust. ‘Een mens heeft kennelijk veel omwegen nodig om tot bepaalde inzichten te komen.’ Het is een geruststellende gedachte: we mogen dan wel ploeteren met onze relaties en telkens opnieuw op zoek gaan naar een nog geschikter exemplaar, uiteindelijk leren we van onze fouten en vinden we wat we zoeken.

Is uw huidige relatie beter dan de vorige? Negentig procent kans dat u ja zegt. In één onderzoek vindt zelfs honderd procent van de ondervraagden hun huidige relatie beter dan de vorige. Mensen ervaren ook meer gelijkwaardigheid en tevredenheid in hun huidige relatie. Kunnen we hieruit concluderen dat relaties inderdaad telkens beter worden? Helaas

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe vertelt u het de kinderen?

Scheiding, ziekte, dood – sommige situaties zijn voor volwassenen al moeilijk te begrijpen, laat s...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Advies

We blijven bij elkaar vanwege het geld

Lees verder
Artikel

Gevangen in een relatie

Lees verder
Advies

Ik heb spijt van mijn scheiding

Lees verder
Artikel

Communiceren met kaartjes

Lees verder
Artikel

Scheiden maakt niet altijd gelukkiger. Hoe ga je toch samen door?

Lees verder
Interview

‘Opvoeden is per definitie een conflict’

Lees verder