RELATIES Verliefd, verloofd, gescheiden

  • 1243 woorden
  • leestijd is
  • 7 minuten
Een tweede huwelijk duurt korter dan het eerste. Mensen leren niet zoveel van hun fouten en kijken niet goed naar zichzelf. Maar als ze zich bewust zijn van hun minder prettige eigenschappen, zijn ze beter in staat compromissen te sluiten, te geven en te nemen, en hun relatie te bestendigen. Opbreken of repareren?

‘Toen ik voor de derde keer in het huwelijksbootje staptje, verklaarde iedereen me voor gek. Maar voor mij was het alsof ik voor de eerste keer trouwde’, zegt acteur Peter Faber in het boek Het leven is de speelbal van de tijd. Portretten van opmerkelijke vijftigers. Na een leven vol opeenvolgende relaties – ‘ik ben kampioen weglopen’ – zegt hij op zijn 55e: ‘Iedere relatie voegt een meerwaarde toe aan je leven. Voor het eerst leer ik nu van een relatie.’ Hij leerde zijn grenzen te bepalen, hij durft meer emoties te tonen en heeft meer rust. ‘Een mens heeft kennelijk veel omwegen nodig om tot bepaalde inzichten te komen.’ Het is een geruststellende gedachte: we mogen dan wel ploeteren met onze relaties en telkens opnieuw op zoek gaan naar een nog geschikter exemplaar, uiteindelijk leren we van onze fouten en vinden we wat we zoeken.

Is uw huidige relatie beter dan de vorige? Negentig procent kans dat u ja zegt. In één onderzoek vindt zelfs honderd procent van de ondervraagden hun huidige relatie beter dan de vorige. Mensen ervaren ook meer gelijkwaardigheid en tevredenheid in hun huidige relatie. Kunnen we hieruit concluderen dat relaties inderdaad telkens beter worden? Helaas

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waarom val ik op rokkenjagers?

Lees verder
Column

Column: De echte wereld

Of we het nu leuk vinden of niet, op internet leven we steeds meer in onze eigen bubbel. Als ik iets...

Lees verder
Artikel

CommunicatieStress is een relatiekiller

Lees verder
Artikel

Kan een kind zonder vader?

Lees verder
Test

Wat is je ruziestijl?

Lees verder
Artikel

Kind tussen twee vuren

Lees verder
Artikel

‘Ja, maar…’

Lees verder
Advies

Ik betrapte mijn collega op leugens

Lees verder