Rechtvaardig afwijzen

'Tot onze spijt moeten wij u mededelen dat wij geen aanleiding zien om u uit te nodigen voor een gesprek.' Iedereen die na een sollicitatie ooit een brief heeft gekregen met woorden van gelijke strekking, weet dat het zeer pijnlijk is om afgewezen te worden. Psycholoog Robert Ployhart en taalkundige Kitty Locker onderzochten hoe de klap enigszins verzacht kan worden, wanneer de afzender zich aan bepaalde regels houdt.

* Afgewezen sollicitanten hebben eerder het gevoel rechtvaardig te zijn behandeld, wanneer er in de brief informatie staat hoe de uiteindelijke keuze tot stand is gekomen.

* Maak de kritiek niet te persoonlijk. Het is een grote slag voor iemands zelfvertrouwen om te horen dat bijvoorbeeld bepaalde testscores te laag zijn. Ployhart raadt aan om een reden te geven die buiten de sollicitant zelf ligt, bijvoorbeeld dat men meer diversiteit in het team zoekt.

* Let op details. Spel de naam van de sollicitant correct en laat de brief persoonlijk ondertekenen door de directeur. Deze ogenschijnlijke kleinigheden bepalen voor een groot deel het beeld dat de sollicitant overhoudt van het bedrijf, de eerlijkheid van de procedure en zijn gevoel van zelfwaardering.

* Uiteindelijk geldt wel dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, dus wees duidelijk. Breng het slechte nieuws aan het begin van de brief. Complimenten aan het begin geven iemand hoop, waardoor de uiteindelijke teleurstelling alleen maar groter wordt.(Psychology Today, juli/augustus 1999)

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Kan een kind ook in twee talen leren lezen?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (13) autisme heeft, wist vader Keith (48) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Kort

Kijken doet praten

Lees verder
Artikel

Waarom vergeten we onze eerste herinneringen?

Lees verder
Artikel

Gesticuleren helpt articuleren

Lees verder
Artikel

De wereld van het spannende boek

Lees verder
Artikel

Het sieraad als spiegel van de tijd

Lees verder
Artikel

Moeite met lezen

Lees verder