Hoe houd je het EK boeiend?

‘Om in het hier en nu aanwezig te zijn, hoef je alleen maar actief nieuwe dingen op te merken. Het maakt niet eens uit wát je opmerkt; het opmerken zelf brengt je in het moment.

Samen voor Oranje: waarom we meejuichen met de rest

Samen voor Oranje: waarom we meejuichen met de rest

Wat maakt dat verstokte Studio Sport-vermijders zich in juni collectief in het oranje hullen en de E...

Lees verder

We hebben onderzoek gedaan onder mensen die niet van voetbal houden en hun gevraagd om bewust op te letten tijdens een voetbalwedstrijd, al was het maar op het achterwerk van de spelers. Dat gaf al een positief effect. Ze gingen kijken met een frisse blik, ontdekten nieuwe dingen en waren aandachtiger aanwezig in dat veelbezongen “hier en nu”.’

Moet je dan ook op cursus?

‘Dat mensen vaak menen dat mindfulness moeilijk is of inspannend, komt door de meer Oosterse beoefening. Ze denken dat ze moeten mediteren, een mantra moeten herhalen of op hun adem moeten letten. Maar mindfulness zoals ik het definieer is geen beoefening, het is een manier van zijn. Merk actief nieuwe dingen op; dat verlevendigt letterlijk alles wat je doet.’

Alles steeds met een frisse blik bekijken lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

‘Nee, echt niet, het is zo makkelijk. Het is hét kenmerk van humor: dan doen we dit al. Dan zien we iets opeens in een heel ander licht, en dat is grappig. Het is ook de essentie van geluk: wanneer je nieuwe dingen opmerkt, ben je helemaal aanwezig en betrokken bij wat je doet.

We kennen dit van vakanties of reizen naar nieuwe oorden: dan is alles nieuw en zijn we vol aandacht aanwezig. Maar zo kunnen we altíjd kijken, omdat niets vaststaat en alles steeds verandert.

Mindfulness training
Training

Mindfulness training

  • Leer omgaan met stress
  • Krijg meer aandacht voor het nu
  • Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Wil je je meer verdiepen in mindfulness? Volg onze laagdrempelige online training Mindfulness.