Brein

Nieuw: een breinscan die voorspelt welke behandeling beter zal aanslaan bij depressie, praten of pillen. Amerikaanse onderzoekers stellen dat het allemaal draait om de activiteit van de insula, een gebiedje in de hersenen dat helpt onze lichamelijke gevoelens waar te nemen. Depressieve mensen met te weinig activiteit in hun insula blijken baat te hebben bij praattherapie, terwijl degenen met een oververhitte insula meer geholpen zijn met pillen.

Basistraining

Omgaan met depressie

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Met inspirerende video's en artikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Dat zit zo: mensen met een onderactieve insula ervaren minder lichamelijke sensaties, waardoor ze hun aandacht meer richten op hun gedachten – met als gevolg dat ze ook eerder in een negatieve gedachtespiraal terecht komen. Praattherapie werkt goed bij deze categorie patiënten doordat die erop gericht is negatieve gedachten aan te pakken.

Mensen met een overactieve insula daarentegen, voelen juist te veel in hun lichaam. Ze zijn overgevoelig voor lichamelijke sensaties als angst, verdriet en walging, waardoor ze daar te veel op gaan focussen. Pillen zijn voor hen geschikt doordat die de activiteit van de insula temperen. De lichamelijke gevoelens worden dan minder opgemerkt door de patiënt, waardoor hij er ook minder mee bezig is.

Toward a neuroimaging treatment selection biomarker for major depressive disorder, JAMA Psychiatry, nog te verschijnen