Het is een ritje in de zon, in een rode cabrio, op weg naar het strand, je haren wapperend in de warme wind. Het is een kus op zachte lippen. Het is een zacht jong katje in je hand. Het is een Puccini-bonbon met achttien smaken. Het is een metershoge Braziliaanse bamboe die kraakt en ruist in de wind. Het is ‘Sorry’ van Madonna op je iPod. Het is een koel glas champagne. Of nee, het is een heel bád vol champagne, met jou erin, terwijl je je Puccini-bonbon langzaam opeet.

Voelt u zich al schuldig bij de gedachte aan zo veel heerlijkheid? Hoort u een stemmetje dat zegt dat u beter aan het werk kunt gaan, dat u snel iets nuttigs en nobels moet gaan doen met uw leven? Stop! Het is tijd voor plezier. Al die pleziertjes, ze klinken snel en vluchtig, en dat zijn ze natuurlijk ook – maar dat wil niet zeggen dat ze onzinnig zijn. We zijn juist gemaakt om plezier te beleven.

Lang geleden zag Sigmund Freud al in dat plezier een krachtige drijfveer is bij de mens. Hij betitelde de innerlijke aandrang om plezier te beleven als het ‘plezierprincipe’. Onze neiging tot plezier

Log in om verder te lezen.