Pleidooi voor het ommetje

  • 648 woorden
  • leestijd is 4 minuten
  • Foto: Getty Images
Onze grootouders gingen ’s avonds een blokje om, onze ouders sleepten ons op zondag het bos in. En wij… vangen meer tv-licht dan daglicht terwijl we ons suf cocoonen op de bank. Hoog tijd voor een revival van de avondwandeling.

Vorig jaar meldden 7 van de 10 ondervraagde Nederlanders in een onderzoek van Wageningen Universiteit dat ze ’s winters geregeld een hele dag binnen blijven. Daar waren ze zelf trouwens niet echt trots op. En terecht. De diersoort mens floreert namelijk bij een dagelijkse dosis buitenlucht. We zijn geen diepzeebewoners en – al lijkt dat soms anders – ook geen nachtwezens; om echt lekker in ons vel te zitten hebben we daglicht en frisse lucht nodig, plus beweging.

6 basisoefeningen mindfulness

Wat houdt dat nu eigenlijk in, mindful zijn? En hoe kan je het leren? Ga alvast aan de slag met deze...

Lees verder

Dat laatste hoeft niet eens zo vreselijk intensief. Een hele batterij recente onderzoeken laat zien dat wandelen al veel oplevert. Zo bleek uit onderzoek onder vrouwen die in 2001 depressieve symptomen hadden gemeld, dat de deelneemsters die daarna geregeld hadden gewandeld in 2015 sociaal beter functioneerden en een hogere levenskwaliteit ervoeren dan deelnemers die minder actief waren geweest.
Verder stelde de Amerikaanse neuropsycholoog Kirk Erickson de afgelopen jaren in diverse experimenten vast dat oudere mensen die wekelijks minstens 40 minuten wandelden, niet alleen een betere fysieke conditie kregen, maar ook een beter geheugen en meer hersenvolume. Dat komt onder andere doordat beweging de aanmaak van BDNF stimuleert; dat stofje onderhoudt de bestaande zenuwcellen in het brein en stimuleert de groei van nieuwe. Diverse onderzoeken legden de laatste jaren een link tussen een verlaagd BDNF-niveau en depressie.
Een dagelijks ommetje past dus perfect tussen tandenpoetsen en groenten eten op de lijst van gezonde gewoonten. En nu de dagen lengen en de temperaturen stijgen, is het beslist geen straf om die gewoonte aan te kweken. Te voet naar het station, wandelen tijdens de lunch, lopend vergaderen of na het avondeten nog een blokje om – als je even nadenkt, zie je beslist wel een wandelgelegenheid die in je leven past.

Nog niet overtuigd? Deze wandelweetjes geven misschien de doorslag:

Wandelen maakt creatiever. Of ze nou over de campus van hun universiteit liepen of op een loopband met uitzicht op een witte muur; de wandelende proefpersonen in vier experimenten van Stanford-onderzoekers Marily Oppezzo en Daniel Schwartz scoorden daarna stukken beter op creativiteitstests dan hun collega’s die waren blijven zitten. Ze werden vooral opvallend beter in divergent denken, oftewel in echt nieuwe oplossingen vinden. Ga dus vooral een blokje om als je vastzit in een kwestie.

Buiten vang je daglicht. En dat hebben we hard nodig voor ons levensgeluk. Zo bevordert daglicht de aanmaak van de neurotransmitter serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. En de huid maakt op onze breedtegraad tussen april en oktober vitamine D aan onder invloed van zonlicht (tenzij je je nooit zonder zonnebrandmiddel buiten de deur waagt). Aan die vitamine hebben veel Nederlanders een tekort. Twee jaar geleden bleek uit onderzoek van het Erasmus MC dat maar liefst 30 procent van de 6-jarigen in Rotterdam een zorgwekkend lage vitamine-D-spiegel had. Ook onder ouderen wordt vaak een tekort vastgesteld. Riskant, want de vitamine is niet alleen nodig voor sterke botten en spieren en een goede afweer, maar ook voor een gezond brein. Zo constateerden onderzoekers al dat er een verband is tussen een lage vitamine-D-spiegel en slaapproblemen, depressies, autisme en schizofrenie.

Bonje in de baas z’n tijd

Een conflict met een collega of manager kan het plezier in je werk flink vergallen. Welke stappen ku...

Lees verder

Lopend kom je tot fijne gesprekken. Freud wist het al: oogcontact is vaak helemaal niet zo bevorderlijk voor een gesprek. Hij liet zijn cliënten daarom met het gezicht van hem af op de divan liggen, óf ging met ze wandelen. Vaak kwam het dan tot een veel opener gedachtewisseling. Daarnaast heeft wandelen ook nog eens het grote voordeel dat samen zwijgen ook oké is. Dan ben je gewoon bezig met kijken naar de omgeving – en vind je vaak vanzelf weer een gespreksonderwerp.

Bronnen o.a.: Zijn Nederlanders buitenmensen?, onderzoeksrapport Wageningen Universiteit en Staatsbosbeheer, 2016 / K. Erickson e.a., BDNF mediates improvements in executive function following a 1-year exercise intervention, Frontiers in Human Neuroscience, 2014 / K. Heesch e.a., Physical activity, walking, and quality of life in women with depressive symptoms, American Journal of Preventive Medicine, 2015 / R. Ryan, Vitalizing effects of being outdoors and in nature, Journal of Environmental Psychology, 2010

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Tijd alleen

Op tafel een nonchalante bos bloemen losjes in een vaas. Naast de bank een dienblad vol sierkaarsen....
Lees verder
Column

Tijd alleen

Op tafel een nonchalante bos bloemen losjes in een vaas. Naast de bank een dienblad vol sierkaarsen....
Lees verder
Artikel

Bij de coach: ‘Wat was je passie toen je 10 was?’

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In deze afle...
Lees verder
Artikel

Bij de coach: ‘Wat was je passie toen je 10 was?’

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In deze afle...
Lees verder
Artikel

Wekhulp voor avondmensen

Onze grootouders gingen ’s avonds een blokje om, onze ouders sleepten ons op zondag het bos in. En...
Lees verder
Test

Ben je een ochtend- of een avondmens?

Ons lichaam wordt door ritmes gestuurd, zoals onze hartslag en ademhaling en onze biologische klok. ...
Lees verder
Verhaal

Wandelcoaching – Al wandelend komen de antwoorden

Zzp’er Vivian de Gier draait 70 uur per week en is er klaar mee. Hoe kan ze minder werken, genoeg ...
Lees verder
Verhaal

‘Eén biertje graag’

Dingen doen in je uppie is een onderschatte bron van plezier, zeggen twee Amerikaanse psychologen. H...
Lees verder
Artikel

Waarom we rustig worden tussen de planten

Onkruid wieden, een wilg snoeien of rode spruitjes plukken: wie weleens tuiniert, weet hoe lekker je...
Lees verder
Artikel

Een huisdier tegen de eenzaamheid

Een sociaal geïsoleerd leven heeft negatieve gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke gezondhei...
Lees verder