Perfectionisme

Streven naar perfectie hoeft niet slecht te zijn: het gaat pas mis als we het oordeel over onze prestaties beschouwen als een oordeel over onszelf. Over gezond en ongezond perfectionisme.

De twaalfjarige Michael speelde thuis altijd ijverig piano. Maar nadat hij met zijn ouders een concert had ­bijgewoond van de wereldberoemde pianist Arthur Rubinstein, besloot hij het instrument nooit meer aan te raken; zo goed als Rubinstein zou hij toch nooit worden.

Het streven naar het allerbeste is ons met de paplepel ingegoten. Wanneer kinderen ontdekken dat ze hun ouders blij maken met goede prestaties, leggen ze – op zoek naar waardering – de lat telkens iets hoger. Dat houdt niet op na de kindertijd, want wie opvalt door goede prestaties, oogst succes. Geen topsporter is dan ook tevreden met minder dan het maximale resultaat, geen arts denkt tijdens een operatie dat hij nu eens níét zijn uiterste best zal doen – want dat is het verschil tussen winnen en verliezen, tussen leven en dood.

Waarom kleeft er zo’n naar smaakje aan perfectio­nisme? Waarom ervaren mensen het als een last om de beste te willen zijn? Sommige bedrijven, zoals de advocatuur, bloeien dankzij de inzet van perfectionisten, weet Lieke (27), die zelf als juriste bij een van de meest vooraanstaande advocatenkantoren werkt. ‘Als je niet het perfecte levert, lig je eruit. Die boodschap is heel helder op mijn werk. Meestal werk

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Helpt mindfulness bij perfectionisme?

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Artikel

Opletten loont / Perfecte puinhoop

Lees verder
Artikel

Meer, mooier, beter

Lees verder
Artikel

De perfectionist

Lees verder
Artikel

Het geheim van perfect perfectionisme

Lees verder
Video

Eerste hulp bij keuzestress

Bekijk video
Advies

Hoe word ik minder perfectionistisch?

Lees verder