1. Informeer jezelf

Als je weet welke klachten bij de overgang horen en hoe je die kunt beïnvloeden, heb je er minder last van.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Uit een onderzoek waarbij vrouwen gedurende een aantal sessies uitleg kregen, bleek dat ze in de maanden daarna minder opvliegers hadden en zich zowel fysiek als mentaal beter voelden. Ook had het een positief effect op hun contact met anderen.

2. Praat erover

Onderzoek van het Amsterdam UMC laat zien dat overgangsklachten regelmatig tot ziekteverzuim leiden. Erover praten vergroot het begrip bij collega’s en leidinggevenden.

Maak – als het even kan – afspraken over flexibele werktijden, meer thuiswerken of het zelf kunnen reguleren van de temperatuur.

3. Let op wat je eet

Van bepaalde voedingssoorten is bekend dat ze overgangsklachten kunnen triggeren. Zo kunnen gember, cafeïne en alcohol opvliegers verergeren.

In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is er geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voedingssoorten of supplementen hormoonschommelingen tegengaan.

Wél is aangetoond dat een gezond en gevarieerd dieet extra belangrijk is tijdens en na de overgang omdat vrouwen dan kwetsbaarder zijn voor hart- en vaatziekten en botontkalking.

4. Doe aan (denk)sport

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die zowel voor, tijdens als na de overgang veel bewegen, meer levensvreugde en minder depressieve klachten ervaren dan vrouwen die dat niet doen. Bovendien gaan bewegen en ‘mentale activiteit’ geheugenverlies tegen.

5. Zoek hulp

Dat kan bij de huisarts of een verpleegkundig overgangsconsulent. Ook psychologische ondersteuning kan helpen. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie een positief effect heeft op overgangsklachten zoals opvliegers, depressie, slaapproblemen en seksuele zorgen.

Meer weten?

In de nieuwste editie van Psychologie Magazine lees je alles over hormonen.