Opgroeien met een autist

  • 261 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten

De 16-jarige Thomas heeft een autistische broer die hem het leven zuur maakt. Hij rent naakt langs Thomas’ nieuwe vrienden en loopt in onderbroek de badkamer in als Thomas’ nieuwe vriendin onder de douche staat. Het enige wat Thomas verlangt, is een normaal leven. ‘Ik wil hem niet,’ roept hij halfhuilend tegen zijn moeder om […]

De 16-jarige Thomas heeft een autistische broer die hem het leven zuur maakt. Hij rent naakt langs Thomas’ nieuwe vrienden en loopt in onderbroek de badkamer in als Thomas’ nieuwe vriendin onder de douche staat. Het enige wat Thomas verlangt, is een normaal leven. ‘Ik wil hem niet,’ roept hij halfhuilend tegen zijn moeder om aan te geven dat hij nooit heeft gekozen voor een gehandicapt familielid. Maar wanneer zijn moeder in het ziekenhuis belandt, krijgt hij tegen zijn zin de volledige zorg over zijn ‘gekke’ broer. Dat kan niet anders eindigen dan in allerlei confrontaties waarbij de twee hun eigen plek in huis opeisen.

Schrijfster en regisseuse Elissa Down groeide op met twee autistische broers en putte voor The black balloon uit haar eigen geheugen. De film kreeg in Australië lovende kritieken en won de Kristallen Beer op het filmfestival van Berlijn. Niet alleen dankzij het prachtige acteerwerk van Toni Collette, maar ook van dat van supermodel Gemma Ward als vriendin van Thomas (Rhys Wakefield). De meeste indruk maakt de rol van Luke Ford, die een zwijgende, autistische jongen met add speelt.

Autisme kent vele vormen. In deze film is gekozen voor een vorm die zo extreem is,


Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel
  • Meer over

    Autisme

    Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wat als je partner Asperger heeft?

Hoe is het om je leven te delen met een man die emotioneel onbereikbaar is? Wil Swinkels (43) heeft ...

Lees verder
Verhaal

Zo vergroot je je werkplezier – en dat van je collega’s

Heb je het niet meer naar je zin op je werk? Ja, misschien moet je baas dingen veranderen: maar zelf...

Lees verder
Artikel

Autist speelt als baby al anders

Lees verder
Artikel

Overal stickertjes

Lees verder
Artikel

Tip 3

Lees verder
Advies

Autistisch of hoogbegaafd?

Lees verder
Artikel

Tips voor de communicatie met autistische kinderen en volwassenen

Lees verder
Artikel

Paardenjongens

Lees verder