Onzin pijnigt het brein

Brein Het brein walgt van onwaarheden, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Californië onlangs. De onderzoekers legden proefpersonen in een hersenscanner en vroegen hen te oordelen over een aantal stellingen. De onderwerpen varieerden van wiskunde en geografie tot religie en ethiek. Zowel ongeloof (stelling is niet waar) als geloof (stelling is wel waar) activeerde gebieden […]

Brein

Het brein walgt van onwaarheden, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Californië onlangs. De onderzoekers legden proefpersonen in een hersenscanner en vroegen hen te oordelen over een aantal stellingen. De onderwerpen varieerden van wiskunde en geografie tot religie en ethiek.

Zowel ongeloof (stelling is niet waar) als geloof (stelling is wel waar) activeerde gebieden in het rationele brein: de frontale cortex. Interessant was echter dat bij ongeloof ook de anteriore insula oplichtte, een gebiedje in ons emotionele brein dat bekend staat om zijn activiteit bij pijn en walging. Kennelijk houdt het brein niet van onwaarheden. Zélfs niet als het om iets onpersoonlijks gaat als topografie.

Annals of neurology, januari 2008

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Training

Ontspannen opvoeden

Word de ouder die je wil zijn.

Lees verder
Test

Hoe goed is de band met je moeder?

Lees verder
Column

Verwondering

Lees verder
Kort

Wanneer voel je je authentiek?

Lees verder
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

Bekijk video
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Lees verder
Video

Ontspannen opvoeden

Bekijk video