1. Oefen en gebruik je verbeelding

Intuïtie is een kwestie van patronen herkennen. Hoe meer gebruik je maakt van je verbeelding, hoe meer patronen je zult herkennen.

Vertrouw je op je intuïtie?
TEST
Doe de test »

Vertrouw je op je intuïtie?

Je verbeelding kun je ontwikkelen door nieuwe ervaringen op te doen, door nieuwe dingen te doen: wandel eens een keer de andere kant op, bezoek een film die je eigenlijk niet had willen zien, doe kortom eens iets anders dan je normaal zou doen, zoek nieuwe ervaringen.

2. Leer luisteren

Neem je zesde zintuig serieus en leer luisteren naar wat dat vreemde gevoel je eigenlijk wil zeggen. Neem de tijd ervoor en probeer door associaties of verbeelding duidelijker te krijgen wat je intuïtie je wil vertellen.

3. Vertel verhalen

Je kunt je intuïtie ontwikkelen door je fantasie beter te gebruiken, door verhalen te vertellen. Stel je aan het begin van een nieuw project eens voor dat het mislukt is en verzin dan wat er allemaal mis gegaan kan zijn.

Of fantaseer eens hoe het zou zijn als je het project in een andere tijd of in een ander land zou moeten uitvoeren.

4. Spreek vermoedens en gevoelens van onzekerheid uit

Mensen zeggen vaak: ik weet het niet zeker, maar ik denk… Of: ik weet het niet zeker, maar ik heb het gevoel dat… Breek die zinnen niet af, maar ga door, vertel er meer over.

Onderzoek waar je twijfels vandaan komen, probeer erachter te komen op welke ervaringen en kennis je vermoedens gebaseerd zijn. Vertel meer!

In welke situatie kun je je intuïtie gebruiken?

  • In een eenvoudige en gestructureerde situatie, met een duidelijk omschreven procedure, ga je niet intuïtief te werk. Je benadert de situatie zuiver rationeel. Voor een rood stoplicht stop je, en bij de kassa van een supermarkt ga je in de rij staan. En in een vergadering wacht je met jouw mededeling totdat je bij het betreffende agendapunt bent.
  • In een gecompliceerdere situatie doe je nog steeds een beroep op je verstand, maar hier zijn kennis en ervaring belangrijk: neem de situatie waarin een dokter een diagnose stelt, of waarin een consultant een financieel advies geeft.
  • In een situatie waarin veel onbekend is, moet je al meer op je intuïtie vertrouwen. Bij sommige beslissingen is het onmogelijk om vooraf alle kennis te beheersen, voordat je een beslissing neemt. Je maakt een inschatting, neemt een risico, je baseert je op je intuïtie: dat kan bijvoorbeeld een go/no go beslissing zijn voor een nieuw project of een ingrijpende veranderingsoperatie.
  • In een chaotische situatie is je basale reactie instinctief. Er is geen tijd om je verstand te raadplegen; vaak is er ook paniek, dus moet je direct je intuïtie gebruiken. Voorbeelden van dergelijke situaties zijn een auto-ongeluk, een brand die uitbreekt, een vechtpartij.