Nocebo’s in het brein

Brein Als je gelooft dat een pil een nare bijwerking heeft, dan is er een grote kans dat je daar ook last van krijgt. Dit ­nocebo-effect, de nare variant van het placebo-effect, heeft nu mogelijk een nieuw soort pijnbestrijdingsmiddel opgeleverd. Italiaanse onderzoekers bonden bij vrijwilligers de bloedstroom in de onderarm af, waarna ze hen in […]

Brein

Als je gelooft dat een pil een nare bijwerking heeft, dan is er een grote kans dat je daar ook last van krijgt. Dit ­nocebo-effect, de nare variant van het placebo-effect, heeft nu mogelijk een nieuw soort pijnbestrijdingsmiddel opgeleverd.

Italiaanse onderzoekers bonden bij vrijwilligers de bloedstroom in de onderarm af, waarna ze hen in een soort balletje lieten knijpen – wat normaal gesproken na een kwartier ondraaglijke pijn geeft. Sommige deelnemers kregen bovendien een pilletje dat zogenaamd de pijn zou verergeren. Om de paar minuten moesten ze aangeven hoeveel pijn ze voelden, en hun bloed werd getest op stresshormonen.

De vrijwilligers die een nocebo kregen, zeiden inderdaad meer pijn te ervaren dan de deelnemers die geen neppil kregen. Maar vrijwilligers die naast het ‘pijnpilletje’ ook nog eens de stof proglumide toegediend kregen, hadden geen last van het nocebo-effect. Uit hun bloedsamples bleek echter dat ze wel meer stresshormonen aanmaakten. Ze waren dus wel bang voor meer pijn door de nocebo, maar hun nare verwachtingen kwamen niet uit.

De onderzoekers denken dat proglumide de werking van de neurotransmitter CCK blokkeert. Deze boodschapperstof zou angst omzetten in pijn. Een nieuwe generatie pijnstillers, of CCK-blokkers, zou dus goed kunnen werken tegen de

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Veel mensen vind het eng om hun gevoelens en behoeften te uiten. Het helpt om klein te beginnen. Tes...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Zo help je een kind met vliegangst

Steeds vaker zoeken ouders hulp om kinderen van vliegangst af te helpen, zegt psycholoog Lucas van G...

Lees verder
Interview

Daarom werd ik coach: ‘Het onzekere bestaan als actrice past niet bij me’

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

Lees verder