Nocebo’s in het brein

Brein Als je gelooft dat een pil een nare bijwerking heeft, dan is er een grote kans dat je daar ook last van krijgt. Dit ­nocebo-effect, de nare variant van het placebo-effect, heeft nu mogelijk een nieuw soort pijnbestrijdingsmiddel opgeleverd. Italiaanse onderzoekers bonden bij vrijwilligers de bloedstroom in de onderarm af, waarna ze hen in […]

Brein

Als je gelooft dat een pil een nare bijwerking heeft, dan is er een grote kans dat je daar ook last van krijgt. Dit ­nocebo-effect, de nare variant van het placebo-effect, heeft nu mogelijk een nieuw soort pijnbestrijdingsmiddel opgeleverd.

Italiaanse onderzoekers bonden bij vrijwilligers de bloedstroom in de onderarm af, waarna ze hen in een soort balletje lieten knijpen – wat normaal gesproken na een kwartier ondraaglijke pijn geeft. Sommige deelnemers kregen bovendien een pilletje dat zogenaamd de pijn zou verergeren. Om de paar minuten moesten ze aangeven hoeveel pijn ze voelden, en hun bloed werd getest op stresshormonen.

De vrijwilligers die een nocebo kregen, zeiden inderdaad meer pijn te ervaren dan de deelnemers die geen neppil kregen. Maar vrijwilligers die naast het ‘pijnpilletje’ ook nog eens de stof proglumide toegediend kregen, hadden geen last van het nocebo-effect. Uit hun bloedsamples bleek echter dat ze wel meer stresshormonen aanmaakten. Ze waren dus wel bang voor meer pijn door de nocebo, maar hun nare verwachtingen kwamen niet uit.

De onderzoekers denken dat proglumide de werking van de neurotransmitter CCK blokkeert. Deze boodschapperstof zou angst omzetten in pijn. Een nieuwe generatie pijnstillers, of CCK-blokkers, zou dus goed kunnen werken tegen de

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Mijn dochter (15) begint altijd veel te laat met studeren. De dag voor een toets of examen raakt ze ...

Lees verder
Video

Wat als je op slag bekend wordt?

Na een paar weken in een reality-show wilde iedereen iets van ze en stonden ze handtekeningen uit te...

Bekijk video
Video

Ontspannen opvoeden

Bekijk video
Kort

Wanneer voel je je authentiek?

Lees verder
Column

Verwondering

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Lees verder
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

Bekijk video
Test

Krijgt je kind te veel schermtijd?

Lees verder