Nieuwe taal leren? Naar de bioscoop!

Brein Hoe leer je het snelst een vreemde taal? Niet met een leraar die uitleg geeft over grammatica en met wie je spreken oefent, zegt promovenda Nguyen Hong van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens haar is het beter om een onderhoudende speelfilm in die vreemde taal bekijken. Op een Vietnamese universiteit vergeleek Hong studenten die op […]

Brein

Hoe leer je het snelst een vreemde taal? Niet met een leraar die uitleg geeft over grammatica en met wie je spreken oefent, zegt promovenda Nguyen Hong van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens haar is het beter om een onderhoudende speelfilm in die vreemde taal bekijken.

Op een Vietnamese universiteit vergeleek Hong studenten die op de traditionele wijze Engels leerden met een groep die een populaire Engelstalige film bekeek waarin levensechte situaties en gesprekken voorkwamen. De studenten in de filmgroep zagen de film herhaaldelijk, totdat ze de woorden begrepen en snapten wat er in de scènes gebeurde. Na ongeveer drie maanden les bleken de studenten in de filmgroep niet zozeer meer Engelse woorden te kennen, maar wel een stuk beter te zijn in algemene Engelse taalvaardigheid. Ook hadden ze meer zelfvertrouwen bij het spreken in hun nieuw verworven taal.

Volgens Hong bewijst haar onderzoek dat een vreemde taal het snelst onder de knie is te krijgen via begrijpend luisteren in alledaagse situaties; de grammatica komt dan vanzelf mee.

Nee

A dynamic usage-based approach to second language teaching, promotie Universiteit Groningen, 2 december 2013

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Zeggen = onthouden

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Lees verder
Verhaal

Beter leren praten met de Hanencursus

Lees verder
Artikel

Drink wijn, ZING en maak gebaren

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Lees verder
Test

Hoe gaat het met de taalontwikkeling van je kind?

Lees verder