Het mysterie van de geniale idioot

Leslie Lemke was veertien toen hij bij het kijken naar een film op tv het eerste pianoconcert van Tchaikovsky hoorde. Hij zette zich achter de piano en speelde de muziek, tot verbijstering van zijn ouders, zonder aarzeling en helemaal foutloos na. Inmiddels kent hij duizenden muziekstukken uit het hoofd en improviseert en componeert hij zelf. Leslie Lemke is ook blind en geestelijk gehandicapt.

Training Verminder je pijn – met hulp van je brein
Training

Training Verminder je pijn – met hulp van je brein

  • Ontdek wat er in je brein gebeurt bij aanhoudende pijnklachten
  • Leer hoe je weer regie over je leven kunt krijgen
  • Bouw stap voor stap weer activiteiten op die het leven leuk maken
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Kim Peek is een wandelende encyclopedie, kent meer dan 7600 boeken uit zijn hoofd en kan alle postcodes van Amerika opdreunen. Zeg hem uw geboortedatum en hij kan u direct vertellen op welke dag van de week dat was en op welke dag uw pensioen zal ingaan. Peek is achterlijk en voor zijn dagelijkse behoeften afhankelijk van zijn vader.

Lemke en Peek hebben zijn ‘idiot savants’, een zeldzame aandoening die bij een op de tien autisten wordt aangetroffen en bij een op de tweeduizend mensen met een hersenbeschadiging. In zes van de vijf gevallen zijn het mannen. Idiot savants zijn onderontwikkeld, hun iq ligt tussen de 40 en 70, maar ze blinken doorgaans uit op één gebied, op een manier die alle voorstelling te boven gaat.

‘Er bestaat nog geen allesomvattende theorie om dit

Log in om verder te lezen.