Te veel prikkels? Zo creëer je meer rust

 
Dit artikel wordt je aangeboden door ZarqaDit artikel wordt je aangeboden door Zarqa
 
Prikkelgevoeligheid is geen kwestie van onwil of kleinzieligheid: voor iedereen is er een ideale hoeveelheid prikkels. Waar ligt jouw prikkelgrens en hoe zorg je dat je deze niet overschrijdt?

Waar de een lekker kan werken met een muziekje op de achtergrond, kan de ander zich dan juist niet concentreren. Voor de een is een drukke winkelstraat een martelgang, de ander loopt er fluitend doorheen. De een trekt wit weg van een sterk parfum, terwijl de ander het heerlijk vindt.

De Amerikaanse hoogleraar ergotherapie Winnie Dunn is een autoriteit op het gebied van sensorische informatieverwerking. Veel van ons gedrag is te begrijpen vanuit een gevoeligheid of juist ongevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, zegt ze.

Zoveel mensen, zoveel prikkelgrenzen

Wat is de ideale hoeveelheid prikkels? Dat verschilt nogal per persoon, legt Dunn uit in haar boek Leven met sensaties. Sommige mensen hebben een hoge drempel voor sensaties. Zij hebben veel en sterke prikkels nodig om bij de les te blijven.

Anderen hebben een lage drempel voor sensaties, waardoor ook veel irrelevante informatie hun bewustzijn bereikt, zoals kleine veranderingen, geuren en achtergrondgeluiden. Zij zijn gevoelig voor prikkels en oplettender en waakzamer dan anderen. Door al die extra informatie zijn ze wel sneller overprikkeld.

Door die uiteenlopende gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels kunnen verschillende mensen eenzelfde situatie heel anders ervaren. Het is gemakkelijk om een oordeel te vellen over de prikkelgevoeligheid van een ander, maar het is geen kwestie van onwil, legt Dunn uit, de een is nu eenmaal gevoeliger dan de ander.

Prikkels verminderen, hoe doe je dat?

Flitsende schermpjes, bliepende notificaties, overvolle supermarkten: prikkels zijn overal, de hele dag door. Soms zou je willen dat je je er even voor kunt afsluiten. Met wat bewuste aandacht kan dat zeker. Deze drie tips helpen je daarbij.

Ga op telefoondieet

Niets is zo innemend als je smartphone. Wist je dat die toestellen en apps zijn ontworpen om ons verslaafd te maken? Het is dus geen kwestie van een slap karakter als je plots weer een uur verliest aan je Instagramfeed, eerder van een geslaagde psychologische verleidingstruc van de makers. Dat legt Tristan Harris, voormalig productfilosoof bij Google, uit in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic.

Gun jezelf minimaal een uur per dag zonder je telefoon. Leg hem weg, zet de vliegtuigstand aan of laat hem thuis als je naar buiten gaat. Je brein zal je dankbaar zijn.

Verminder geurprikkels

We zijn ons er vaak niet van bewust, maar geuren hebben grote invloed op hoe we ons voelen en gedragen. Onze neus is het meest emotionele, intuïtieve zintuig: geur beïnvloedt maar liefst 75% van onze dagelijkse emoties. Je kunt het bovendien niet uitzetten, zoals je wel even je ogen dicht kunt doen.

Bewuste keuzes maken over wat wel of niet je neus bereikt, helpt om het aantal geurprikkels te beperken. Kies zoveel mogelijk voor geurloze producten wanneer je gevoelig bent voor geurprikkels.

Fijn is dan een merk als ZARQA, met hypoallergene en geurloze huidverzorgingsproducten. Daarmee voorkom je niet alleen overprikkeling van je neus, maar ook van je huid, je grootste orgaan. Een parfumvrij product voorkomt huidirritatie.

Zoek de natuur op

Als je in de stad woont, vliegen de prikkels je om de oren. Je zou denken dat je daaraan gewend raakt en dus minder gevoelig wordt voor prikkels, maar stadsmensen zijn volgens onderzoek juist gevoeliger voor omgevingsprikkels en stress dan mensen die buiten de stad wonen.

Het brein van een stadsmens is eigenlijk chronisch overprikkeld en de natuur opzoeken is de beste manier om te herstellen. Een wandeling door het bos of aan de kust doet wonderen voor je brein, maar elke dag even naar het park of plantsoen heeft ook al een heilzaam effect.

Bronnen, o.a: Lederbogen, F. et al. City living and urban upbringing affect neural social stress processing in humans. Nature 474, 498–501 (2011) / Leven met Sensaties, Winnie Dunn (2013)

ZARQA: alleen wat je huid echt nodig heeft

Het merk ZARQA, dat in dit artikel werd genoemd, ontwikkelt producten speciaal voor de gevoelige huid. De huid- en haarverzorgingsproducten van ZARQA bevatten geen ingrediënten die de huid onnodig belasten en alleen stoffen waarvan de werking bewezen is: zout, mineralen en sporenelementen uit de Dode Zee.

Dermatologen deden jarenlang onderzoek naar deze stoffen en kwamen tot de conclusie dat de mineralen en sporenelementen een heilzaam effect hebben op de huid.

Dagelijks worden we blootgesteld aan milieuvervuiling, zon, parfum, irriterende stoffen, hormonen en erfelijke factoren. Het is dus niet gek dat zelfs de meest normale huidtypen steeds vaker uit balans raken. Zonde, want een gezonde huid is dichterbij dan je denkt.

Kies je voor ZARQA, dan investeer je in een goed gehydrateerde, stralende en gezonde huid. Een huid die in balans is en prettig aanvoelt. Alle huidverzorgingsproducten van ZARQA zijn vrij van parfum, hypoallergeen en vegan.

Lees ook deze artikelen

‘Seks is een raar en heerlijk spelletje. Meer niet’
Artikel

‘Seks is een raar en heerlijk spelletje. Meer niet’

We hebben het te druk en er is te veel afleiding, en dat zit ons seksleven in de weg, zegt Emily Nagoski. Gelukkig weet de seksexp...
Dit is waarom stilte goed is voor je brein
Branded content

Dit is waarom stilte goed is voor je brein

Sluit je ogen, spits je oren. Wat hoor je? Dikke kans dat het om je heen verre van stil is. En laat stilte nou net goed zijn voor ...
Minder onzeker door papa
Kort

Minder onzeker door papa

1 op de 4 jongeren worstelt met een negatief lichaamsbeeld en dat begint al in de preadolescentie (10-12 jaar). Dat komt onder mee...
Minder onzeker door papa
Kort

Minder onzeker door papa

1 op de 4 jongeren worstelt met een negatief lichaamsbeeld en dat begint al in de preadolescentie (10-12 jaar). Dat komt onder mee...
Media en cultuur: onze tips voor april 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor april 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
Altijd te weinig gedaan
Advies

Altijd te weinig gedaan

Ik heb een constant gevoel dat ik niet genoeg doe. Bijvoorbeeld op vakantie voelt het altijd alsof ik te weinig heb gezien. Ik woo...
Slaap lekker
Kort

Slaap lekker

Japanse wetenschappers onderzochten welke onderdelen van cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid effectief zijn en welke niet...
In je geheugen gegrift
Kort

In je geheugen gegrift

Als je je aantekeningen wilt onthouden, dan kun je ze beter met de hand opschrijven dan uittypen.
‘Daar kom ik op terug’
Artikel

‘Daar kom ik op terug’

Een sneer van een kennis, je baas die over je heen walst, een foute grap: op het moment zelf sta je met je mond vol tanden en de s...
Toolkit: Herken je honger
Artikel

Toolkit: Herken je honger

Waarom krijgen we spontaan trek als we langs een bakkerij lopen of kunnen we snakken naar een sinaasappel? Leer met de principes v...
175275