Te veel prikkels? Zo creëer je meer rust

 
Dit artikel wordt je aangeboden door ZarqaDit artikel wordt je aangeboden door Zarqa
 
Prikkelgevoeligheid is geen kwestie van onwil of kleinzieligheid: voor iedereen is er een ideale hoeveelheid prikkels. Waar ligt jouw prikkelgrens en hoe zorg je dat je deze niet overschrijdt?

Waar de een lekker kan werken met een muziekje op de achtergrond, kan de ander zich dan juist niet concentreren. Voor de een is een drukke winkelstraat een martelgang, de ander loopt er fluitend doorheen. De een trekt wit weg van een sterk parfum, terwijl de ander het heerlijk vindt.

De Amerikaanse hoogleraar ergotherapie Winnie Dunn is een autoriteit op het gebied van sensorische informatieverwerking. Veel van ons gedrag is te begrijpen vanuit een gevoeligheid of juist ongevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, zegt ze.

Zoveel mensen, zoveel prikkelgrenzen

Wat is de ideale hoeveelheid prikkels? Dat verschilt nogal per persoon, legt Dunn uit in haar boek Leven met sensaties. Sommige mensen hebben een hoge drempel voor sensaties. Zij hebben veel en sterke prikkels nodig om bij de les te blijven.

Anderen hebben een lage drempel voor sensaties, waardoor ook veel irrelevante informatie hun bewustzijn bereikt, zoals kleine veranderingen, geuren en achtergrondgeluiden. Zij zijn gevoelig voor prikkels en oplettender en waakzamer dan anderen. Door al die extra informatie zijn ze wel sneller overprikkeld.

Door die uiteenlopende gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels kunnen verschillende mensen eenzelfde situatie heel anders ervaren. Het is gemakkelijk om een oordeel te vellen over de prikkelgevoeligheid van een ander, maar het is geen kwestie van onwil, legt Dunn uit, de een is nu eenmaal gevoeliger dan de ander.

Prikkels verminderen, hoe doe je dat?

Flitsende schermpjes, bliepende notificaties, overvolle supermarkten: prikkels zijn overal, de hele dag door. Soms zou je willen dat je je er even voor kunt afsluiten. Met wat bewuste aandacht kan dat zeker. Deze drie tips helpen je daarbij.

Ga op telefoondieet

Niets is zo innemend als je smartphone. Wist je dat die toestellen en apps zijn ontworpen om ons verslaafd te maken? Het is dus geen kwestie van een slap karakter als je plots weer een uur verliest aan je Instagramfeed, eerder van een geslaagde psychologische verleidingstruc van de makers. Dat legt Tristan Harris, voormalig productfilosoof bij Google, uit in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic.

Gun jezelf minimaal een uur per dag zonder je telefoon. Leg hem weg, zet de vliegtuigstand aan of laat hem thuis als je naar buiten gaat. Je brein zal je dankbaar zijn.

Verminder geurprikkels

We zijn ons er vaak niet van bewust, maar geuren hebben grote invloed op hoe we ons voelen en gedragen. Onze neus is het meest emotionele, intuïtieve zintuig: geur beïnvloedt maar liefst 75% van onze dagelijkse emoties. Je kunt het bovendien niet uitzetten, zoals je wel even je ogen dicht kunt doen.

Bewuste keuzes maken over wat wel of niet je neus bereikt, helpt om het aantal geurprikkels te beperken. Kies zoveel mogelijk voor geurloze producten wanneer je gevoelig bent voor geurprikkels.

Fijn is dan een merk als ZARQA, met hypoallergene en geurloze huidverzorgingsproducten. Daarmee voorkom je niet alleen overprikkeling van je neus, maar ook van je huid, je grootste orgaan. Een parfumvrij product voorkomt huidirritatie.

Zoek de natuur op

Als je in de stad woont, vliegen de prikkels je om de oren. Je zou denken dat je daaraan gewend raakt en dus minder gevoelig wordt voor prikkels, maar stadsmensen zijn volgens onderzoek juist gevoeliger voor omgevingsprikkels en stress dan mensen die buiten de stad wonen.

Het brein van een stadsmens is eigenlijk chronisch overprikkeld en de natuur opzoeken is de beste manier om te herstellen. Een wandeling door het bos of aan de kust doet wonderen voor je brein, maar elke dag even naar het park of plantsoen heeft ook al een heilzaam effect.

Bronnen, o.a: Lederbogen, F. et al. City living and urban upbringing affect neural social stress processing in humans. Nature 474, 498–501 (2011) / Leven met Sensaties, Winnie Dunn (2013)

ZARQA: alleen wat je huid echt nodig heeft

Het merk ZARQA, dat in dit artikel werd genoemd, ontwikkelt producten speciaal voor de gevoelige huid. De huid- en haarverzorgingsproducten van ZARQA bevatten geen ingrediënten die de huid onnodig belasten en alleen stoffen waarvan de werking bewezen is: zout, mineralen en sporenelementen uit de Dode Zee.

Dermatologen deden jarenlang onderzoek naar deze stoffen en kwamen tot de conclusie dat de mineralen en sporenelementen een heilzaam effect hebben op de huid.

Dagelijks worden we blootgesteld aan milieuvervuiling, zon, parfum, irriterende stoffen, hormonen en erfelijke factoren. Het is dus niet gek dat zelfs de meest normale huidtypen steeds vaker uit balans raken. Zonde, want een gezonde huid is dichterbij dan je denkt.

Kies je voor ZARQA, dan investeer je in een goed gehydrateerde, stralende en gezonde huid. Een huid die in balans is en prettig aanvoelt. Alle huidverzorgingsproducten van ZARQA zijn vrij van parfum, hypoallergeen en vegan.

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Dit zijn de favoriete boeken van schrijver Stella Bergsma

Schrijver, dichter, zanger en columnist Stella Bergsma kiest de boeken uit haar kast die haar het me...
Lees verder
Interview

Dit zijn de favoriete boeken van schrijver Stella Bergsma

Schrijver, dichter, zanger en columnist Stella Bergsma kiest de boeken uit haar kast die haar het me...
Lees verder
Branded content

Wat maakt jou een mooi mens?

Bij anderen weten we al snel wat hen mooi en bijzonder maakt, terwijl we op onszelf vaak ongenadig k...
Lees verder
Branded content

Wat maakt jou een mooi mens?

Bij anderen weten we al snel wat hen mooi en bijzonder maakt, terwijl we op onszelf vaak ongenadig k...
Lees verder
Artikel

Dit ben ik

Ben je veerkrachtig of meer een tobber? Pietje-precies of een ras-chaoot? Ontdek welke eigenschappen...
Lees verder
Artikel

Dit ben ik

Ben je veerkrachtig of meer een tobber? Pietje-precies of een ras-chaoot? Ontdek welke eigenschappen...
Lees verder
Kort

Samen piekeren: vooral meisjes doen het

Een op de vijf meisjes op de middelbare school heeft depressieve klachten. Een belangrijke oorzaak i...
Lees verder
Artikel

Ruim helft van de mensen heeft last van angst, meerderheid p...

Ruim de helft (54%) van de mensen heeft last van een of meerdere angst(en) in zijn dagelijks leven, ...
Lees verder
Artikel

Boeken van de maand mei 2021

Van 'Eerste hulp bij thuiswerken' tot 'Eenzaam': deze boeken moeten deze maand in je kast staan.
Lees verder
Artikel

3 redenen om dit boek over je mentale gezondheid te lezen

Het boek 'Psychologica. Het wel en wee van je mentale gezondheid' van Dean Burnett: 3 redenen om dit...
Lees verder
Advies

Blijven vrijen met mijn ex?

Mijn vriend en ik (zestigers) hebben een latrelatie. Hij vermijdt het vrijen en raakt me zelden aan,...
Lees verder
Artikel

Dit ben ik

Ben je veerkrachtig of meer een tobber? Pietje-precies of een ras-chaoot? Ontdek welke eigenschappen...
Lees verder
175275