Met of zonder pillen?

Het kan iedereen overkomen: angstaanvallen of een depressie. Maar niet iedereen gaat dan aan de medicijnen. In De Prozacmonologen vertellen (oud-)gebruikers en deskundigen over de voor- en nadelen van antidepressiva, en over de alternatieven.

Boeken

Mensen zijn geneigd te denken dat anderen een grotere kans hebben om ziek te worden dan zijzelf. Dit fenomeen wordt ook wel onrealistisch optimisme genoemd. Onrealistisch optimisme geldt ook voor psychische problemen, zoals depressie en angst.

In De Prozacmonologen maakt journaliste Marleen Janssen korte metten met dat onrealistisch optimisme: depressie en angst kunnen iedereen overkomen. Het boek vertelt het verhaal van negentien mensen zoals u en ik, die ooit een plezierig leven leidden maar op een dag last kregen van een depressie of angststoornis. Sommigen van hen slikken daarvoor medicijnen, zoals Prozac en Seroxat, anderen heel bewust juist niet.

De monologen van de patiënten zijn aangrijpend en het is moeilijk om er niet door geraakt te worden. Zo vertelt de ooit vrolijke Lotje hoe op een avond, zomaar, een gevoel van angst over haar neerdaalde. Bij het zien van haar kersverse baby dacht ze zelfs: ‘Nu kan ik nooit meer zelfmoord plegen.’ Anders dan Lotje, die veel baat had bij antidepressiva, werd Kees pas weer echt zichzelf toen het hem lukte om na tien jaar antidepressiva en de nodige afkickverschijnselen te stoppen met zijn medicijnen.

Voor de overgevoelige lezer worden de verhalen gelukkig afgewisseld met interviews met onder

Log in om verder te lezen.
auteur

Oda Salomons

» profiel van Oda Salomons
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Depressief? Zoek een partner!

Lees verder
Advies

‘Mijn familie keurt mijn vriend af’

Ik (39) heb een relatie met een gescheiden man met kinderen. Mijn moeder en broer willen niks met he...

Lees verder
Advies

Is Bach-bloesem werkzaam als antidepressivum?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik positief over mezelf denken?

Lees verder
Interview

Myrthe van der Meer: ‘Ik denk wel érg veel na over érg veel dingen’

Lees verder
Artikel

Opgewekt door magnetische straling

Lees verder
Kort

Groentes weren depressie

Lees verder
Artikel

Doorbreek je leefregels

Lees verder