Boeken

Mensen zijn geneigd te denken dat anderen een grotere kans hebben om ziek te worden dan zijzelf. Dit fenomeen wordt ook wel onrealistisch optimisme genoemd. Onrealistisch optimisme geldt ook voor psychische problemen, zoals depressie en angst.

Basistraining

Omgaan met depressie

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Met inspirerende video's en artikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

In De Prozacmonologen maakt journaliste Marleen Janssen korte metten met dat onrealistisch optimisme: depressie en angst kunnen iedereen overkomen. Het boek vertelt het verhaal van negentien mensen zoals u en ik, die ooit een plezierig leven leidden maar op een dag last kregen van een depressie of angststoornis. Sommigen van hen slikken daarvoor medicijnen, zoals Prozac en Seroxat, anderen heel bewust juist niet.

De monologen van de patiënten zijn aangrijpend en het is moeilijk om er niet door geraakt te worden. Zo vertelt de ooit vrolijke Lotje hoe op een avond, zomaar, een gevoel van angst over haar neerdaalde. Bij het zien van haar kersverse baby dacht ze zelfs: ‘Nu kan ik nooit meer zelfmoord plegen.’ Anders dan Lotje, die veel baat had bij antidepressiva, werd Kees pas weer echt zichzelf toen het hem lukte om na tien jaar antidepressiva en de nodige afkickverschijnselen te stoppen met zijn medicijnen.

Voor de overgevoelige lezer worden de verhalen gelukkig afgewisseld met interviews met onder

meer psychiaters en een hoogleraar farmacie, die hun licht laten schijnen over het gebruik van antidepressiva (die ook worden voorgeschreven als angstmedicatie). Zo vindt psychiater Bram Bakker dat mensen vaak te snel en te makkelijk beter willen worden. Ga eerst elke dag maar eens hardlopen voordat je aan de pillen begint.

Door de verschillende leken- en deskundigenmeningen krijg je als lezer, op verhalende wijze, een overzicht voorgeschoteld van de voordelen (je voelt je beter) en mogelijke nadelen (zoals het wegvallen van het orgasme) van antidepressiva. Altijd handig voor het geval je onrealistisch optimisme sneuvelt en je zelf een depressie of angststoornis krijgt.

Marleen Janssen, De Prozacmonologen, Het Scriptum, € 17,95