Met een mensenkenner naar de bioscoop

Psychologie Magazine neemt de experts van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand zijn dat psychiater Bram Bakker en historica Gemma Blok, die promotieonderzoek doet naar de antipsychiatrie van de jaren zestig. Zij geven hun visie op de film Girl, Interrupted.

Een opgesloten meisje

‘Misschien was ik gek, misschien waren het de jaren zestig of misschien was ik een in de val gelopen meisje.’ De opening van Girl, Interrupted stelt meteen de hamvraag van de film: Wat is gek, wat is normaal? De zeventienjarige hoofdpersoon Susanna Kaysen, gespeeld door Winona Ryder, vervolgt: ‘Heb je wel eens gehad dat je droom en werkelijkheid door elkaar haalde, of dat je in een stilstaande trein zat en het gevoel had dat jouw wagon bewoog omdat de trein naast je zich in beweging zette?’ Kortom, de scheidslijn tussen realiteit en gekte is dun, is de boodschap van de film die gebaseerd is op het gelijknamige, waargebeurde boek.

De waanzin is bij Susanna ver te zoeken. Nadat ze een buisje aspirine heeft ingenomen met een halve liter wodka, wordt ze opgenomen in een dure psychiatrische priv -kliniek met de diagnose Borderline Personality Disorder. Dit is een persoonlijkheidsstoornis die gekenmerkt wordt door een extreme instabiliteit in iemands zelfbeeld, sociale relaties en gevoelens. In haar dossier staat dat Susanna niet goed weet wat ze wil, dat ze impulsieve beslissingen neemt en losse seksuele relaties heeft. Kortom, het beeld van een normale tiener.

Ook voor psychiater Bram

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Benjamin Spock

Dokter Benjamin Spock, goeroe op het gebied van de opvoeding, mag dan niet meer in leven zijn, zijn ...

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter is erg jong voor haar leeftijd’

Mijn oudste dochter is 15, maar lijkt in veel opzichten een jaar of 9. Ze mist daardoor de aansluiti...

Lees verder
Artikel

Wegwijs in het land van psychotherapie

Lees verder
Artikel

Rechtvaardig afwijzen

Lees verder
Artikel

Leren jezelf veilig te voelen

Lees verder
Artikel

Lianne heeft al een poosje geen zin om met Bert te vrijen.

Lees verder
Artikel

Gestoord festival

Lees verder
Artikel

Dyslexie

Lees verder