Meer succes dankzij jaloezie

Jaloezie kun je zien als een vorm van liefdesstress die wordt opgewekt als de relatie met je partner in gevaar komt. In Jaloezie, de gevaarlijke passie benadert de Amerikaanse psycholoog David Buss jaloezie vanuit de evolutionaire psychologie. In deze optiek hebben gevoelens een functie in het overleven van de menselijke soort.

Zo zou jaloezie voorkomen dat je partner er met een ander vandoor gaat. Je gedraagt je achterdochtig, controleert waar je partner is geweest en vraagt hem/haar uit over ontmoetingen met aantrekkelijke leden van het andere geslacht. Volgens Buss is het gevolg dat jaloerse mensen niet alleen langere relaties hebben, dan mensen die niet jaloers zijn, maar ook succesvoller zijn in het doorgeven van hun genen. Zeker in de oertijd kreeg een kind met twee opvoeders meer tijd, aandacht en voedsel dan een kind van een alleenstaande ouder.

Buss’ positieve kijk op jaloezie is verfrissend, omdat dit gevoel van oudsher wordt gezien als een vervelend probleem dat zo snel mogelijk de kop ingedrukt moet worden. Toch ontkent Buss niet dat jaloezie ook schaduwkanten heeft. In zijn boek gaat hij uitgebreid in op de negatieve gevolgen die jaloezie kan hebben, zoals geweld en stalking. Dit geeft de paradox van de jaloezie: in de strijd om het behoud van de relatie, kwetsen mensen vaak juist degene waar ze zoveel van houden.

Buss draaft te ver door als hij probeert ziekelijke jaloezie te verklaren. Hij beweert dat ziekelijk jaloerse mensen, in hun ogenschijnlijk onredelijke jaloezie, vaak toch ‘gelijk’ hebben. Buss ondersteunt zijn bewering

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ons verstand kan niet zonder gevoel

Emoties vormen de ruggengraat van onze intelligentie. Alleen bij de gratie van ons gevoel kunnen wij...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Artikel

Landmark Education en Scientology

Lees verder
Artikel

Het brein van de voetballer

Lees verder
Artikel

De lichaamstaal van de leider

Lees verder
Interview

Robert Sternberg over intelligente mensen

Lees verder
Artikel

De psyche maakt de topsporter

Lees verder
Artikel

De hele dag eten

Lees verder