Massahysterie?

Gedrag De brieven met miltvuur en nep-miltvuur die in de Verenigde Staten zijn verstuurd, hebben veel mensen bang gemaakt. Amerikanen deden veel moeite om een gasmasker te bemachtigen, hamsterden antibiotica en stapten naar het ziekenhuis om zich te laten testen op de dodelijke bacterie. In Europa waren mensen bevreesd voor hun post en werden postkamers […]

Gedrag

De brieven met miltvuur en nep-miltvuur die in de Verenigde Staten zijn verstuurd, hebben veel mensen bang gemaakt. Amerikanen deden veel moeite om een gasmasker te bemachtigen, hamsterden antibiotica en stapten naar het ziekenhuis om zich te laten testen op de dodelijke bacterie. In Europa waren mensen bevreesd voor hun post en werden postkamers ontruimd. Al snel doken de berichten op dat er sprake was van massahysterie.

Maar wás dat ook zo? Nee, concludeert massapsycholoog Jaap van Ginneken. ‘Voor massahysterie is meer nodig. Bij massahysterie gaat het om echte paniek die ontstaat doordat mensen het gevoel krijgen dat ze de controle over een situatie volledig verliezen. Dat gevoel is in dit geval alleen maar sporadisch aanwezig geweest.’

Ook sociaal-psycholoog Vera Hoorens, hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven, vindt dat er geen sprake is geweest van massahysterie; volgens haar is dat pas het geval als mensen zich en masse iets inbeelden. In de miltvuur-zaak is dat tot nu toe niet gebeurd: het aantal ziektemeldingen nam niet enorm toe, en de meeste mensen waren in staat om het hoofd koel te houden.

‘Degenen die zich wél gek hebben zitten maken, waren de media’, zegt Jaap van Ginneken. ‘Die

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Hoe sociaal intelligent ben je?

Wat is het geheim van lange vriendschappen, zijn vakanties goed of slecht voor de liefde en wat is c...

Lees verder
Verhaal

Vrijheid is een keuze

Dag deadlines, ochtendspits en routineklussen. Het is vakantie en dat betekent vrijheid! Zou het nie...

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter is erg jong voor haar leeftijd’

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend praat niet met me’

Lees verder
Advies

‘Ik voel me altijd schuldig over alles’

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Lees verder
Test

Hoe groot is je emotionele inzicht?

Lees verder