Maar je krijgt er zoveel voor terug; 3 redenen om dit boek te lezen

cijfer een De toon is een verademing. Veel boeken over ouderschap doen alsof het grootbrengen van kinderen een en al genieten is. Ervaar je dat niet zo, dan doe je blijkbaar iets verkeerd. Dit boek is anders: het is eerlijk. Op basis van gedegen onderzoek beschrijft journaliste Jennifer Senior welke ontwrichtende gevolgen kinderen kunnen hebben voor je autonomie, huwelijk en nachtrust. Zo blijkt dat slechts 38 procent van de moeders met kleine kinderen een bovengemiddelde voldoening haalt uit haar huwelijk, tegenover 62 procent van de kinderloze vrouwen.

cijfer tweeHet ontroert. Waarom kiezen zoveel mensen dan voor kinderen? Omdat er tóch iets tegenover het geploeter staat. Kinderen geven het leven betekenis en verlossen je in één klap van existentiële vragen, aldus de auteur. Dat op papier zien staan is herkenbaar en ontroert.

 

cijfer drieDe auteur relativeert perfectionistisch ouderschap. Honderd jaar geleden waren kinderen vooral nuttig, bijvoorbeeld omdat ze meehielpen op het land. Anno 2015 zijn ze vooral emotioneel waardevol: we kiezen er bewust voor en krijgen er maar een paar. Daardoor voelen moderne ouders zich verantwoordelijk voor zaken waar vroeger niemand om maalde, zoals het zelfvertrouwen en geluk van kinderen. Dat inzicht relativeert je eigen hoge eisen.

Boekentip

Maar je krijgt er zoveel voor terug

Jennifer Senior
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Superdruk als je kind ADHD heeft

Kinderen met ADHD hebben nooit rust in hun hoofd. Er zijn continu jagende gedachten, geluiden, gerui...

Lees verder
Artikel

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Wanneer heb je zoveel stress dat een burn-out op de loer ligt? Herken de symptomen op tijd, zodat he...

Lees verder
Artikel

Wat voor ouder bent u?

Lees verder
Artikel

Verwende tirannetjes

Lees verder
Kort

De kunst afkijken van je broer

Lees verder
Artikel

Wonderkinderen – 10 jaar later

Lees verder
Kort

Sensitieve ouders, slim kind

Lees verder
Artikel

Vier hete hangijzers

Lees verder