Problemen zijn het best op te lossen door er af en toe afstand van te nemen. Vaak wordt dat laatste echter belemmerd door angst. Angst voor wat er mis kan gaan en angst voor wat anderen ervan vinden, maar vooral de angst voor verlies: verlies van controle, verlies van je vertrouwde zelfbeeld of verlies van de liefde en waardering van anderen.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Als je de kunst van het loslaten beter gaat beheersen, merk je echter dat datgene wat je vreest te verliezen, juist gewonnen kan worden door het los te laten. Je krijgt namelijk juist méér controle als je minder krampachtig wordt.

Het scheelt enorm veel moeite en energie als je niet meer probeert een zelfbeeld in stand te houden dat niet klopt. Bovendien vallen vriendschap en liefde niet af te dwingen. Als je met die wetenschap ontspannen kunt omgaan, zal je merken dat je méér liefde en vriendschap ontvangt, terwijl je er mínder voor doet.

Ook woede houdt loslaten vaak tegen. Je wilt immers niet verliezen. Je wilt die ander flink laten merken dat hij of zij verkeerd zit, je wilt wraak, je wilt winnen, je wilt respect afdwingen. Je hebt het gevoel te verliezen als je dat streven zou loslaten. Pas als je afstand neemt, merk je echter hoe rustgevend het is om op te houden met vechten, om al dat ‘willen’ te stoppen. Met drift valt geen respect af te dwingen. Dan is het tijd om je verlies te accepteren, zelfs al ben je van je gelijk overtuigd.

Training

Leer loslaten

  • Leer accepteren i.p.v. vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
€ 79,-

Meer leren over loslaten?

Ontdek hoe prettig het is om af en toe de controle los te laten. Psychologie Magazine ontwikkelde samen met psycholoog en acceptance and commitment-therapeut Gijs Jansen de online training Loslaten. Behalve afstand nemen, leer je meer mogelijkheden om los te laten en op een nieuwe manier naar narigheid te kijken.