De onderzoekers volgden 2644 moeder-kindstellen van zwangerschap tot vijf jaar later en zagen dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap aanhoudend paracetamol hadden gebruikt, vaker aandachtsproblemen hadden en hyperactiviteit vertoonden.

‘Gelukkig hadden jullie al een kind’

Wat moet je zeggen tegen iemand die kampt met verdriet of ziekte? Al is het nog zo goed ­bedoeld, v...

Lees verder

In het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen moeders die nooit, sporadisch en aanhoudend paracetamol gebruikten in de eerste 32 weken van de zwangerschap. Er wordt in het onderzoek niets gezegd over het aantal pillen dat de moeders namen.

Hoe frequenter de vrouwen paracetamol slikten, hoe vaker later aandachtsproblemen en hyperactiviteit bij hun dochters bleken voor te komen. Bij jongens werd een verband ontdekt tussen de frequentie waarin hun moeder paracetamol slikte en de aanwezigheid van kenmerken van een autisme spectrumstoornis.

Dit betekent niet dat de onderzochte kinderen de diagnose autisme of ADHD hadden. In het onderzoek werd alleen gekeken naar bijbehorende symptomen, ook als deze niet ernstig genoeg waren voor een diagnose.

Volgens Jordi Júlvez, een van de onderzoekers, is het niet ondenkbaar dat paracetamol belangrijke processen in de hersenen beïnvloedt of een goede ontwikkeling van het immuunsysteem van de foetus bemoeilijken. Maar welke invloed paracetamol nu precies op de ongeboren baby heeft, is nog onbekend. Verdere studie is nodig om deze uitkomsten en andere mogelijke verbanden te onderzoeken.

Basistraining

Leven met ADHD

  • Leer wat het betekent om ADHD te hebben
  • Ontdek hoe je het leven met ADHD makkelijker maakt
  • Met inspirerende video's en artikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Bron: Acetaminophen use in pregnancy and neurodevelopment: attention function and autism spectrum symptoms, International Journal of Epidemiology, juni 2016