De klinisch psycholoog richtte haar eerste supportgroepen voor kinderen van gescheiden ouders op in de jaren 90. Als schooltherapeut ontdekte ze dat veel gedragsproblemen van kinderen werden veroorzaakt door diepe zorgen waar ze niet over durfden praten. Vaak betrof dit angst, verdriet en woede om de scheiding van hun ouders.

Scheiden voor beginners

Scheiden voor beginners

Word je ooit weer gelukkig na een scheiding? Ben je voor altijd eenzaam als niemand op die manier va...

Lees verder

Soms onderschatten ouders die gaan scheiden hoe angstaanjagend een scheiding voor kinderen is, zegt Pedro-Carroll. Kinderen zijn voor hun overleving letterlijk afhankelijk van hun ouders. Daarom is een gezinsbreuk voor hen een levensbedreiging. Kinderen voelen haarfijn aan dat ze stabiele ouders nodig hebben om voor hen te kunnen zorgen, daarom zullen ze hun gevoelens eerder opkroppen dan die ouders nog meer te belasten. Dit kan leiden tot psychologische schade. Maar onder leeftijdsgenoten, in de veiligheid van de supportgroepen, vertelden ze wat ze thuis niet kwijt durfden.

Met de schat aan informatie uit de supportgroepen en de laatste wetenschappelijke inzichten ontwikkelde Pedro-Carroll het bekroonde Children of Divorce Intervention Program (CODIP). In Nederland wordt dit gebruikt door therapeuten onder de naam Stoere Schildpadden (4-6 jaar) en Dappere Dino’s (6-8 jaar).
Puttend uit dezelfde bronnen schreef Pedro-Carroll het boek Kinderen op de eerste plaats. Verplichte kost voor elke scheidende ouder. Of misschien wel voor elke ouder. Want er is weinig geschreven dat zo liefdevol en helder inzicht geeft in de belevingswereld van kinderen. En dat de ouders zulke werkbare tips geeft om kinderen te helpen hun gevoelens te uiten en te begrijpen. Zoals met gesprekstechnieken, spelletjes, dagboeken of een gezinskrant. En het advies om niet alles wat kinderen zeggen letterlijk te nemen. Op: ‘Ik haat deze kloteschooltas’ kun je ook reageren met: ‘Zo te horen heb jij het moeilijk. Vertel eens wat er is.’

Joanne Pedro-Carroll, Kinderen op de eerste plaats. Bewezen werkzame opvoedstrategieën bij scheiding, Uitgeverij Nieuwezijds, € 24,95