Liefde gaat door de neus

Relaties Meer dan de helft van de mannen en liefst 90 procent van de vrouwen snuffelt wel eens aan T-shirt of blouse van hun afwezige partner, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Pittsburgh. De meerderheid van de vrouwen slaapt zelfs af en toe in de pyjama van manlief, of legt die op reukafstand naast […]

Relaties

Meer dan de helft van de mannen en liefst 90 procent van de vrouwen snuffelt wel eens aan T-shirt of blouse van hun afwezige partner, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Pittsburgh. De meerderheid van de vrouwen slaapt zelfs af en toe in de pyjama van manlief, of legt die op reukafstand naast zich.

Volgens de onderzoekers biedt de geur van de ander troost en verstevigt deze de band tussen geliefden. Dat geldt ook voor ouder-kindrelaties: een kind rook bijvoorbeeld aan de kleding van zijn vader als die weg was, en een moeder legde haar pyjama in het bed van haar dochtertje. Niet voor niets wordt vaak geadviseerd om baby’s een kledingstuk van hun moeder mee te geven naar de crèche, aldus de onderzoekers.

Psychology Today, februari 2005

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Homo’s ruiken vies, vindt de hetero

Kun je ruiken dat iemand homo of hetero is?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Melle Tukker (47) had restaurants in Nederland en Australië, maar koos ervoor om coach te worden en...

Lees verder
Artikel

Stinkende gezinsleden

Lees verder
Artikel

Experiment: Kraak noch smaak

Lees verder
Artikel

Piekervaringen

Lees verder
Artikel

Het brein van Steven Pinker

Lees verder
Artikel

Samen uit, later thuis

Lees verder
Artikel

De geur van concentratie

Lees verder