Leugendetector nieuwe stijl

Brein Een infraroodcamera die dwars door je heen kijkt en een lichtsensor die intussen aan je ogen ziet of je de waarheid spreekt: Amerikaanse onderzoekers van het ministerie van Defensie denken in deze combinatie een nieuw soort leugendetector te hebben ontdekt. De infraroodcamera registreert de bloedstroom in zelfs de kleinste bloedvaatjes in het gezicht. Bij […]

Brein

Een infraroodcamera die dwars door je heen kijkt en een lichtsensor die intussen aan je ogen ziet of je de waarheid spreekt: Amerikaanse onderzoekers van het ministerie van Defensie denken in deze combinatie een nieuw soort leugendetector te hebben ontdekt.

Het grote breinboek

Bestel nu het grote breinboek in onze webshop! Lees verder

De infraroodcamera registreert de bloedstroom in zelfs de kleinste bloedvaatjes in het gezicht. Bij een leugen stroomt volgens de onderzoekers het bloed vanuit de wangen naar de ogen. Dit is onderdeel van de zogenoemde ‘vecht of vlucht’-reactie, waarbij bloed uit minder belangrijke lichaamsdelen naar de meest relevante delen stroomt.

De lichtsensoren volgen oogbewegingen van een potentiële crimineel die plaatjes kijkt van bijvoorbeeld moordwapens. Uit onderzoek blijkt dat mensen minder oogbewegingen maken bij het zien van bekende beelden. De lichtsensoren zien alles, of iemand nu te lang kijkt, gefixeerd is op een punt of juist wegkijkt.

Het voordeel van deze methoden boven de momenteel gebruikte polygraaf is dat ze minder fraudegevoelig zijn. De polygraaf meet opwinding en emotie, terwijl een psychopaat juist gevoelloos is. Het verslaan van de leugendetector is dan een koud kunstje. De lichtsensoren meten niet de emotie, maar puur of iemand bekend is met een persoon, een plek of een voorwerp. En hoewel de polygraaf

Log in om verder te lezen.

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Kun je logisch nadenken?

We vroegen je deze reeks aan te vullen: 0 - 1 - 3 - 6 - 10 -...? Het goede antwoord is 15. Heb je...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Fara (30) en Daniel Bellinga (39) zijn ouders van Luan (6), Lucilla (4) en Luxy (1). Elke ochtend om...

Lees verder
Artikel

Hierdoor lijk je nog steeds dik nadat je (veel) bent afgevallen

Lees verder
Column

Neurobabbel

Lees verder
Artikel

EVOLUTIE Fluisterende genen

Lees verder
Artikel

Leugenonderzoek Psychologie Magazine

Lees verder
Artikel

De kracht van het onbewuste

Lees verder
Artikel

Hoe ouder het brein, hoe beter

Lees verder