Lachen bij de psychiater

  • 299 woorden
  • leestijd is 2 minuten
De lach is in de psychiatrische praktijk goed bruikbaar. In de ogen van een psychiater is lachen meestal een teken van gezondheid. De patiënt die lacht, laat zien dat hij nog kan relativeren en dus nog mogelijke uitwegen ziet. Tevens kan lachen een hulpmiddel zijn om een diagnose te stellen. Zo kan te veel lachen, in zijn extreme vorm dwanglachen genoemd, een aanwijzing zijn voor een hersen- of geestesziekte. Ditzelfde geldt voor te weinig lachen, dat zich met name voordoet bij depressieve mensen. Het terugkeren van de lach is vaak het eerste teken van herstel bij depressie. Ook kan een psychiater informatie over iemands belevingswereld krijgen door een grap te analyseren, waarom hard gelachen wordt. Een favoriete mop van een patiënt kan de oplettende luisteraar wijzen waar de problemen liggen. Humor en lachen kunnen ook worden toegepast bij diagnostische tests. Het begrijpen van een grap en het op volgorde kunnen leggen van een grappig stripverhaaltje, geven een indicatie van gezonde intelligentie.

De Limburgse psychiater Paul van Alphen wijst in zijn boek Humor in de psychiatrie uit 1992 op de mogelijkheden om humor en lachen therapeutisch te gebruiken. Lachen en humor kunnen worden ingezet om het ijs tussen de psychiater en patiënt te breken. Een therapeut kan door een goed geplaatste grap de patiënt laten lachen om zijn eigen problemen. Zo laat hij een andere invalshoek zien. Angsten en fobieën kunnen ook met humor behandeld worden. De psychiater kan bijvoorbeeld een verhaal verzinnen, waarin de patiënt met zijn angst geconfronteerd wordt en dit verhaal tot in het belachelijke overdrijven. Op het moment dat de patiënt het ridicule van zo’n verhaal beseft en in de lach schiet, heeft de psychiater hem een handvat gegeven om de fobie aan te pakken. De patiënt ziet het irrationele van zijn angst in en krijgt de opdracht mee dit verhaal te gebruiken op momenten dat hij een angstaanval voelt opkomen.

Lachen en humor zouden volgens Van Alphen meer aandacht moeten krijgen in de geestelijke gezondheidszorg. Hij noemt drie psychotherapeutische stromingen waarin humor en lachen goed passen. Ten eerste is er het psychoanalytische model. Freud vergeleek de mechanismen van dromen al met die

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Humor Slechte berichten in een komisch jasje

Lees verder
Kort

De ideale afstand

Wat vind je een comfortabele afstand tot anderen?

Lees verder
Verhaal

Vrolijk doen – Waarom je meer bereikt met een (nep)glimlach

Lees verder
Artikel

De anatomie van haar glimlach

Lees verder
Artikel

Waarom lachen we?

Lees verder
Artikel

Vrouwen lachen pas na de clou

Lees verder
Artikel

in cijfers: lachen om moppen

Lees verder
Artikel

Lachen goed voor hart en bloedvaten

Lees verder