Kwetsbare dagen

Gezondheid Vrouwen zijn vatbaarder voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) dan mannen. Welke rol spelen hormonale schommelingen daarbij? Om dat te achterhalen lieten Britse onderzoekers 41 niet-pilslikkende vrouwen kijken naar filmpjes vol akelige beelden. De dagen erna moesten ze bijhouden hoe vaak ze last hadden van spontaan bovenkomende herinneringen aan de filmpjes. De uitkomst: vrouwen die […]

Gezondheid

Vrouwen zijn vatbaarder voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) dan mannen. Welke rol spelen hormonale schommelingen daarbij? Om dat te achterhalen lieten Britse onderzoekers 41 niet-pilslikkende vrouwen kijken naar filmpjes vol akelige beelden. De dagen erna moesten ze bijhouden hoe vaak ze last hadden van spontaan bovenkomende herinneringen aan de filmpjes.

De uitkomst: vrouwen die de filmpjes kort na hun eisprong hadden gezien, hadden het meest last van zulke herinneringen, ‘intrusies’. En dan vooral van ‘zintuiglijke’, beeldende intrusies. Kennelijk hakken emotionele gebeurtenissen er in deze fase van de menstruele cyclus dus het hardst in.

Identification of a narrow post-ovulatory window of vulner­ability to (…), Neurobiology of Learning and Memory, september 2013

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Heb ik misschien een trauma?

Tussen mijn 5de en 15de ben ik gepest op school en op mijn 16de ben ik aangerand. Ik liet mijn emoti...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Interview

Aan den lijve

Lees verder
Advies

Sinds die aanrijding schrik ik overal van

Lees verder
Artikel

Diagnose borstkanker even stressvol als oorlogstrauma

Lees verder
Artikel

‘Heerlijk om eindelijk verdriet te kunnen voelen’

Lees verder
Interview

Expert over traumaverwerking bij kinderen: ‘EMDR lijkt nog sneller te werken’

Lees verder
Artikel

Het is mijn schuld dat de baby kapot is

Lees verder