Breinjournalist Mark Mieras geeft antwoord op lezersvragen

Dat hangt er maar net van af. Mannen hebben de neiging om een aantrekkelijke vrouw als kundiger te beoordelen en dus eerder aan te nemen, vaak ook nog eens tegen een hoger salaris. Maar bestaat de sollicitatiecommissie uit vrouwen, dan kun je als vrouwelijke sollicitant maar beter wat minder je best doen om mooi te ogen. Een aantrekkelijke vrouw wordt door vrouwenhersenen juist geïnterpreteerd als minder capabel. Bij knappe mannelijke sollicitanten is het net andersom: zij kunnen beter vrouwen in de commissie treffen, ontdekten onderzoekers in München vorig jaar.

Het effect ontstaat doordat de optelsom van alle positieve en negatieve eigenschappen van een sollicitant gevoelsmatig wordt gemaakt. Dat gebeurt in emotionele hersencentra die ook gevoelig zijn voor seksuele aantrekkingskracht en jaloezie. Sterk mannelijke gezichtstrekken activeren bijvoorbeeld in het vrouwenbrein de caudatus; en dat is hetzelfde centrum waarmee de vrouwelijke personeelschef taxeert hoe waardevol de kandidaat zal zijn voor de organisatie. Dat leidt in dit breingebiedje tot vermenging van die oordelen. Bedrijven doen er volgens de onderzoekers daarom goed aan om foto’s alvast door de secretaresse uit de sollicitatiebrieven te laten verwijderen en altijd een gemengde sollicitatiecommissie samen te stellen.

Mark Mieras

is wetenschapsjournalist en schrijver van de breinboeken Liefde en Ben ik dat? Heeft u ook een vraag voor Mark? Mail ‘m aan kortsluiting@psychologiemagazine.nl