Brein

De ene comapatiënt is de andere niet. Er is bijvoorbeeld de vegetatieve staat, waarin patiënten een slaap-waakritme vertonen en eten kunnen doorslikken zonder verder enig bewustzijn te hebben; maar er bestaat ook een comasoort waarin slachtoffers nog een minimaal bewustzijn bezitten. Gek genoeg zijn deze twee toestanden slecht van elkaar te onderscheiden.

Of eigenlijk: dat wáren ze. Sinds kort is namelijk bekend dat artsen met een verbijsterend simpel testje onderscheid kunnen maken tussen comapatiënten met en zonder een minimaal bewustzijn. Handig, want patiënten met een minimaal bewustzijn hebben meer kans uiteindelijk weer te ontwaken.

Het is heel eenvoudig: laat een aantal keer een piepje horen en blaas de patiënt vervolgens in de ogen. Patiënten met een ­minimaal bewustzijn gaan na een aantal keren met hun ogen knipperen als ze het piepje horen, óók als daarna niet wordt geblazen. Vegetatieve patiënten kunnen niet op die manier worden geconditioneerd.

De ‘ouderwetse’ methode om bewustzijn vast te stellen is door patiënten te vragen om bijvoorbeeld een vinger te ­bewegen. Een nadeel daarvan is dat patiënten die door hersenbeschadiging geen taal meer begrijpen of hun vingers niet meer kunnen aansturen, nooit door deze

test komen. De piep-blaastest heeft dat nadeel niet.

Nature Neuroscience, 20 september 2009