Kleefhandschoenen stimuleren baby

Pasgeboren baby’s zijn onhandig. Maar na een maand of drie gaan ze naar voorwerpen reiken, en vanaf een maand of vijf zijn ze echt in staat dingen vast te pakken. Parallel aan die motorische ontwikkeling loopt de cognitieve ontwikkeling: hoe beter kinderen worden in het vastpakken van objecten, hoe meer ze ‘begrijpen’ van de eigenschappen […]

Pasgeboren baby’s zijn onhandig. Maar na een maand of drie gaan ze naar voorwerpen reiken, en vanaf een maand of vijf zijn ze echt in staat dingen vast te pakken. Parallel aan die motorische ontwikkeling loopt de cognitieve ontwikkeling: hoe beter kinderen worden in het vastpakken van objecten, hoe meer ze ‘begrijpen’ van de eigenschappen ervan.

Onderzoekers aan de Amerikaanse Duke University vroegen zich af of kinderen zich sneller ontwikkelen als ze niet geremd worden door hun beperkte motoriek. Ze voorzagen voorwerpen en handschoenen van klittenband, zodat de speeltjes bij een lichte aanraking al bleven kleven aan de handschoenen. Het bleek dat drie maanden oude baby’s die twee weken lang tien minuten per dag met handschoenen mochten spelen, een cognitieve voorsprong kregen op hun handschoenloze leeftijdgenootjes. De handschoen-kindjes waren nieuwsgieriger, ze keken langer naar de objecten en probeerden ze in hun mond te stoppen. Het is nog niet duidelijk of het dragen van kleefhandschoenen ook op lange termijn een positief effect heeft. De onderzoekers zijn overigens niet van plan de kleefhandschoenen op de markt te brengen. (FvdH)

Infant Behavior and Development, november 2002

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn vader heeft een top-6 van zijn kinderen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Baby’s begrijpen meer dan gedacht

Lees verder
Artikel

Als een kind zegt dat het dood wil

Lees verder
Interview

Frank Furedi: ‘Opvoedboeken staan vol klinkklare onzin’

Lees verder
Artikel

Baby aan boord

Lees verder
Artikel

Leer je kind omgaan met tegenslagen

Lees verder
Advies

Ik wil meer vrienden of vriendinnen

Lees verder