In Nederland worden elk jaar 33.000 huwelijken ontbonden. Dat een scheiding voor kinderen onprettige gevolgen heeft, zal niemand ontkennen, maar wat die consequenties op de lange termijn zijn, weet niemand precies.

Training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

De Amerikaanse psychologe Judith Wallerstein begon 25 jaar geleden aan haar onderzoek naar de effecten van echtscheiding op kinderen. Ze volgde vanaf dat moment 93 kinderen, die ze vergeleek met een controlegroep van kinderen uit ongebroken gezinnen. Na een kwart eeuw maakte ze de balans op en moest concluderen dat kinderen het meeste last van de vroegere scheiding krijgen als ze volwassen zijn, tussen hun twintigste en dertigste jaar.

‘Scheiden is een cumulatieve ervaring’, zegt ze in Psychology Today. Tot dan toe werd aangenomen dat het moment van scheiding de meeste impact had, en dat kinderen gedurende hun puberteit en adolescentie de negatieve ervaringen verwerken. Maar volwassenen die vroeger een scheiding van hun ouders hebben meegemaakt, blijken juist kwetsbaar te zijn op het moment dat ze zelf een relatie aangaan. Ze verwachten dat ze falen, zijn bang voor verlies, verandering, verraad, conflict en eenzaamheid. Ze hebben geen goed voorbeeld, model, voor een gezonde relatie en vinden het moeilijk om beslissingen te nemen over huwelijk en kinderen krijgen.

Ouders die gaan scheiden, zouden

Log in om verder te lezen.