Kinderen in het wild

ontwikkeling Natuur In stedelijke gebieden zouden stukken wilde natuur moeten worden aangelegd, zo bepleiten Amerikaanse onderzoekers. De Amerikaanse steden hebben hetzelfde probleem als ons dichtbevolkte landje: in steden zijn nauwelijks plekken te vinden waar kinderen zelf de ongerepte natuur kunnen ontdekken, om dingen te leren die je niet leert in een gestructureerde omgeving, zoals een […]

ontwikkeling

Natuur In stedelijke gebieden zouden stukken wilde natuur moeten worden aangelegd, zo bepleiten Amerikaanse onderzoekers. De Amerikaanse steden hebben hetzelfde probleem als ons dichtbevolkte landje: in steden zijn nauwelijks plekken te vinden waar kinderen zelf de ongerepte natuur kunnen ontdekken, om dingen te leren die je niet leert in een gestructureerde omgeving, zoals een park of een speeltuin.

De onderzoekers verdeelden jongeren over drie groepen: zij die in hun kindertijd veel gespeeld hebben in bossen, jongeren die vooral in tuinen en parken gespeeld hebben en stadsjongeren die nauwelijks groen hebben gekend. Kinderen die in hun jeugd meer tijd in het groen hebben doorgebracht, hebben meer interesse in de natuur, minder angst voor onbekend terrein en voelen meer voor een carrière in die richting, zoals een baan als boswachter.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat verblijven in de natuur ook goed is voor het ruimtelijk inzicht en het vinden van de weg. Kinderen die interesse voor de natuur hebben meegekregen, zo betogen de onderzoekers, zijn de natuurbeschermers van morgen.

Environment and Behavior, november 2002

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoog en laag wonen

In de jaren dertig was het wonen in flats duur en niet zonder risico. Architecten hadden nog niet ve...

Lees verder
Kort

3 keer het mooie van mantelzorg

Zorgen voor een ziek of oud familielid kan heel zwaar zijn. Maar volgens David Roth, hoogleraar gene...

Lees verder
Artikel

Ben je een plattelands- of stadsmens? Stel jezelf deze 5 vragen

Lees verder
Artikel

Hoe groener, hoe beter

Lees verder
Artikel

Onderzoek: dit willen we opofferen voor ons droomhuis

Lees verder
Artikel

Eenzaam maar niet alleen

Lees verder
Test

Wat zegt je persoonlijkheid over je interieur?

Lees verder
Artikel

De opgesloten oermens

Lees verder