Kinderen in het wild

ontwikkeling Natuur In stedelijke gebieden zouden stukken wilde natuur moeten worden aangelegd, zo bepleiten Amerikaanse onderzoekers. De Amerikaanse steden hebben hetzelfde probleem als ons dichtbevolkte landje: in steden zijn nauwelijks plekken te vinden waar kinderen zelf de ongerepte natuur kunnen ontdekken, om dingen te leren die je niet leert in een gestructureerde omgeving, zoals een […]

ontwikkeling

Natuur In stedelijke gebieden zouden stukken wilde natuur moeten worden aangelegd, zo bepleiten Amerikaanse onderzoekers. De Amerikaanse steden hebben hetzelfde probleem als ons dichtbevolkte landje: in steden zijn nauwelijks plekken te vinden waar kinderen zelf de ongerepte natuur kunnen ontdekken, om dingen te leren die je niet leert in een gestructureerde omgeving, zoals een park of een speeltuin.

De onderzoekers verdeelden jongeren over drie groepen: zij die in hun kindertijd veel gespeeld hebben in bossen, jongeren die vooral in tuinen en parken gespeeld hebben en stadsjongeren die nauwelijks groen hebben gekend. Kinderen die in hun jeugd meer tijd in het groen hebben doorgebracht, hebben meer interesse in de natuur, minder angst voor onbekend terrein en voelen meer voor een carrière in die richting, zoals een baan als boswachter.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat verblijven in de natuur ook goed is voor het ruimtelijk inzicht en het vinden van de weg. Kinderen die interesse voor de natuur hebben meegekregen, zo betogen de onderzoekers, zijn de natuurbeschermers van morgen.

Environment and Behavior, november 2002

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Waar voelen we ons thuis?

Een prettig huis is licht en overzichtelijk en de bank staat op de juiste plek. Waarom je je in somm...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Kun jij dit trucje ook?

Wie kan met zijn oren wapperen? Of met zijn ogen dicht zijn navel aanwijzen? 8 trucjes om te probere...

Lees verder
Artikel

Het interieur in analyse

Lees verder
Artikel

Natuur verbetert het geheugen

Lees verder
Test

Wat zegt je persoonlijkheid over je interieur?

Lees verder
Advies

Waar moet ik gaan wonen?

Lees verder
Kort

Een luie stoel liegt lekkerder

Lees verder
Artikel

Stadskinderen / Dorpskinderen

Lees verder