film/tv

Eén op de zes kinderen in Nederland maakt een echtscheiding mee, blijkt uit onderzoek van het cbs. Isaac, de puberzoon van Roos en Martin, is een van hen.

Training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Als reactie op de scheiding trekt hij zich steeds dieper terug in zijn eigen wereld. De slaapkamerdeur draait hij achter zich op slot. En als zijn moeder tierend en smekend (‘Ik word hier zo verdrietig van’) voor de deur staat, zet hij zijn mp3-speler gewoon nog een tandje hoger. Hij weigert iedere vorm van communicatie.

Isaac vertoont nog meer probleemgedrag. Hij breekt in. Niet om te stelen, maar om de levens van andere mensen te onderzoeken. Hij neemt een douche, snuffelt in kledingkasten of speelt oorlogje met de playmobilpoppetjes die hij aantreft.

Na een scheiding zijn kinderen een bepalende factor bij de kwestie of de exen elkaar nog zien, laat het cbs-onderzoek verder zien. Het contact tussen de ex-partners is vaak slecht. Ook Roos en Martin spreken nog af omwille van Isaac. Die ontmoetingen in lawaaierige restaurants gaan niet zonder slag of stoot. Luisteren naar elkaar doen Roos en Martin niet, ze praten alleen. Met geslepen messen treden ze elkaar tegemoet. Zo vindt Roos Martin een ‘dikke, egoï

stische, volgevreten non-vader’. En vraagt Martin Roos nu eindelijk eens ‘die kakelkraan uit te zetten’. Als Roos tijdens een gesprek in tranen uitbarst, volgt daarop alleen een cynisch ‘God, wat ben je weer zielig.’ Het verbale geweld van de ouders contrasteert sterk met de oorverdovende stilte die Isaac omringt. Pas als zijn ouders weten te zwijgen, zal hij zijn zelfverkozen isolement verbreken.

Want, dat bewijst onderzoek ook: hoe slechter exen met elkaar omgaan, hoe slechter het contact met hun kinderen is.

Tussenstand

Regie: Mijke de Jong

Cast: Elsie de Brauw, Marcel Musters, Stijn Koomen e.a.

Vanaf 8 november in de bioscoop

psychologische geloofwaardigheid * * * * *

diepgang * * * *

spanning * *

humor * *